Ustaw Krosno24.pl jako strona startowa Zaloguj się
Kanał YouTube Ogłoszenia Wasze galerie Wizytówki firm
Filmy
(261)
Anonse
(4467)
Foto
(16862)
Firmy
(141)
Krosno24.pl - Krośnieński Portal Internetowy
Kartki  elektroniczne Katalog Czat Opinie
Kartki
(112)
Strony
(843)
Czateria
(29)
Opinie
(456147)

Mapa portalu: Centrum > Opinie > Głosy w dyskusji

Opinie

  • Przeglądaj opinie
  • Zaproponuj nowy temat
  • Wyszukiwarka opinii
  • Ranking popularności użytkowników
  • Ranking aktywności użytkowników


  • Regulamin
  • Najczęściej zadawane pytania

  • Nowe tematy

  • Program Przytockiego. ''Chcemy poprawić jakość życia''
  • Październik: DKF ''16mm''
  • Winny, niewinny, w więzieniu przecież siedział
  • Hałaśliwa noc na Guzikówce
  • Seniorzy znów w szkolnych ławach

  • Użytkownicy

    Uwaga: Opinie przeglądać może każdy, ale własne poglądy wyrażać mogą jedynie zarejestrowani użytkownicy

    Wpisz swój login:

    Podaj hasło:


  • Nie jesteś zarejestrowany? Zrób to
  • Zapomiałeś hasła?



  • Statystyki

  • Wszystkich tematów: 9030
  • Wszystkich wpisów: 456147
  • Zarejestrowanych użytkowników: 73745
  • Opinie

    Dyskusja na temat: "Kto podzielił polską "prawicę""

    Powiadamiaj mnie o nowych wpisach

    Pokazuj posty:

    Autor: Stefan114  
    Data: 2011-03-31 10:25

    Jak ładnie sloneczko świeci. a jak sklepowa obiecała ze dzisioj na kreskem daje to my jeszcze po winku wezmniemy i pogadamy se przy sklepie. sklepowa muwi ze tom prawicę to same poloki podzielili bo jedne muwiom ze jest dobrze a drugie ze całkiem złe. a jak te co muwiom ze dobrze to som wrogi a znów te co muwiom ze jest źle to som wrogami tych co muwiom ze jest dobrze i tak w koło macieju. sklepowa muwi ze jakby wszystkie przyszli do lubatowy pod sklep i siem napili winka to by siem dogodali i by siem nie podzielili.

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 0% (0) Oceń ten wpis negatywnie 100% (2)


    Autor: 8444  
    Data: 2011-03-31 00:53

    Można sięgnąć głębiej do historii, nawet po Iwana Groźnego, który przestrzegał Polaków, aby miarkowali w swoich poczynaniach jak niechcą, by ich wojska swoje konie w Wiśle poiły.
    Można podyskutować o "Dymitriadach" i okresie "Wielkiej Smuty" - też ciekawy temat - jak to prochy Dymitra Samozwańca po spaleniu, zapakowano w lufę armatnią i wystrzelono w kierunku Polski. W przypadku Dymitriad udział udział Piotra Skargi i zakonu Jezuitów był znaczący.
    Zdarzenia te świadczą poraz kolejny, że religia nie tylko łączy, ale jest też przyczyną wielu wojen o dominację na nowych terenach.
    Zostawmy jednak te dawne dzieje, chociaż nie były one bez znaczenia na bieg historii i zapadły w głęboką pamięć Rosjan. Kilka lat temu Putin ustanowił święto państwowe na okoliczność pognania Polaków z Moskwy i zakończenia okresu Wielkiej Smuty.

    Wracając jednak do tematu dysusji muszę zacząć od odniesienia się do wszechobecnej psychomanipulacji, która ma zastosowanie w kształtowaniu opinii publicznej.
    Mózg człowieka jest plastyczny i można go wymodelować w dowolny sposób.
    Takie przykłady:
    - rodzimy się w kraju gdzie religią dominującą jest islam - (nasza religia jest najlepsza, bo nasza i trzeba jej bronić)
    - rodzimy się w raju gdzie dominuje katolicyzm,
    protestantyzm, wiara Jehowy, Buddyzm i inne (nasza wiara jest najlepsza, bo też nasza i trzeba jej bronić).
    - rodzimy się w Czechach jesteśmy ateistami.(dobrze nam z tym, trzeba tego bronić)
    - rodzimy się Polakami, czy Niemcami, a może Rosjanami....zaszczepiają nam wszystkim patriotyzm, poczucie bycia lepszą nacją i na każdym kroku z automatu starmy się to udowadniać. A to my dalej skaczemy, szybciej pływamy i biegamy, ładniej śpiewamy i wogóle jesteśmy najpiękniejsi.
    Kto temu zaprzeczy ten jest naszym wrogiem.


    I teraz tak...weźmy pod rozważanie sondaże.
    Około 40 procent to elektorat Platformy, który złośliwie przez PIS-iaków zwany jest Lemingami.
    Jakieś 30 procent - zwanych z kolei moherami - zagłosowałoby na PiS.
    Na SLD 16 procent.
    Skąd te podziały ? Z warunków bytowania - na pewno, ale z prania mózgów - przede wszystkim.
    Bo chyba nie znaczy to, że na przykład 30 lub 40 procent Polaków jest głupich, zwłaszcza, że są to grupy ludzi o zróżnicowanym poziomie wykształcenia.
    Kto , co jest sprawcą naszego toku myślenia ? Zaszczepiona ideologia, która skutkuje tym, że bez weryfikacji odrzucamy to co powie, zrobi druga strona, natomiast bez grama sceptycyzmu chłoniemy treści naszych przewodników ideowych.
    Coś jak w religii - nie dopuszczamy do głosu Jehowych czy też innych wyznań - po prostu nas to nie obchodzi, my swoje wiemy.

    I dalej.
    Może się znowu powtórzę, ale moje zdanie na temat Okrągłego Stołu jest następujące jako że
    obrady zakończyły się kompromisem - nie doszło tam do oddania władzy lecz do podzielenia się władzą, pomiędzy ludźmi ze starego systemu, a reprezentantami narodu, których egzystencja w Sejmie zależy od tego jak wiele mogą zrobić dla Kościoła. A, że są tego świadomi, stoją na baczność, gną karku i jedzą z ręki podczas świeckich uroczystości państwowych, które przypominają hołd wasalny (teraz i zawsze).
    Stary system, który dzięki niezależnie działającym służbom, które z kolei miały powiązania we wszystkich krajach Bloku Wschodniego ukroił z tego tortu ile się dało.
    A przy tym zagwarantował sobie nie tykalność, która trwa już 20 lat.
    Wizerunki polityków, też zależą od przekazu medialnego. Media niewygodnego polityka potrafią wykreować na błazna i wielu go takim póżniej postrzega.
    "Po owocach ich poznacie"- stara mądrość.
    Co do lojalki Jarosława, pełna zgoda - pamiętam te nerwowe akcje.
    Mając zaś na uwadze to, że Bolek miał wiele do ukrycia, "Nocna Zmiana" jawi mi się w innym świetle niż to było przedstawione w mediach w tamtym okresie.
    Raport o służbach specjalnych PRL-u, kandydatach i sposobie werbowania TW, genezie powstania WSI, zakresie ich działania - to ciekawa lektura i nawet jeśli przyjąć, że został napisany stronniczo, to między wierszami można wyczytać wiele faktów i stworzyć sobie swój własny obraz.
    Za Macierewiczem nigdy nie przepadałem, ale w związku z tym, że nie słyszałem aby go gdzieś zawozili w koszuli ze zbyt długimi rękawami, łyknąłem coś z jego raportu i muszę przyznać, że mogłoby to się trzymać kupy.
    Pzdr.

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 0% (0) Oceń ten wpis negatywnie 100% (2)


    Autor: ryszardo  
    Data: 2011-03-29 23:20

    Nie lepiej od razu sięgnąć do carycy Katarzyny?

    I co w tym dziwnego albo zaskakującego, że służby operacyjne, obojętnie jakie, miały swoich informatorów?
    To byłyby g...o nie służby operacyjne gdyby nie miały sieci TW w urzędach, instytucjach, strategicznych przedsiębiorstwach lub firmach.
    Jak myslisz 8444 - agent Tomek i każdy inny pracownik operacyjny wszystkich służb, a jest ich co niemiara (ostatnia to bodajże "SB" stworzone przez Jarosława K.), miały i mają swoich agentów?
    Warto też pamiętać, że to m.in. +Zbigniew Wassermann, zawodowy prokurator rozpoczynający karierę zaczynał w PRL, w 1990 r. weryfikował funkcjonariuszy SB w Krakowie. W 2000 r. Lech Kaczyński został ministrem sprawiedliwości w rządzie Jerzego Buzka, Wassermann został prokuratorem K. był koordynatorem służb specjalnych. Pamiętać też należy noc gdy pod osłoną nocy ciężarówkami przetransportowano akta służb operacyjnych do siedziby, budynków prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego i nikt prócz PiSu, a głównie Olszewskiego i Macierewicza nie miał do nich dostepu...
    Czy to nie wtedy gdzieś zaginęła, a może jej nawet nie było, lojalki Jarka K.?
    Troszkę szerszego spojrzenia i oczytania w tych sprawach proponuję, i życzę przed następną wklejką spojrzeć co się wkleja, nawet jeśli to jest urywek raportu Macierewicza.

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 0% (0) Oceń ten wpis negatywnie 100% (3)


    Autor: 8444  
    Data: 2011-03-29 23:05

    Kto podzielił ???

    Przeaz medialny.

    A nim sterują, ..........dwie strony - na pozór okrągłego stołu.


    A prawda....


    jak zwykle leży po środku.

    Pzdr.

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 0% (0) Oceń ten wpis negatywnie 0% (0)


    Autor: 8444  
    Data: 2011-03-29 22:48

    Aby wyrobić sobie lepszą opinię, dla tych, którzy jeszcze nie przerobili tego raportu - ciekawy wątek o genezie powstania WSI.
    Prawda jak zwykle leży po środu. Geneza WSI
    W 1980 r. władze komunistyczne – świadome głębokości kryzysu społecznogospodarczo-
    politycznego – przewidywały zasadnicze pogorszenie się sytuacji państw
    komunistycznych i ograniczenie możliwości oddziaływania na zewnątrz. Spodziewano się
    zaostrzenia sytuacji militarno-politycznej, a nawet uważano za realny wybuch wojny. W
    związku z tym postawiono przed oddziałami operacyjnymi wywiadu wojskowego zadanie
    sformułowania koncepcji utrzymania bezpiecznej łączności między centralą a agenturą
    działającą w krajach zachodnich7. Wybrano plan, który przewidywał stworzenie na terenie
    pasa krajów neutralnych - ciągnącego się od Skandynawii po południowe wybrzeża Morza
    Śródziemnego - sieci spółek. Bazować miano na istniejących spółkach polonijnych, ale
    7 Jeszcze w 1977 r. będący wówczas szefem wywiadu wojskowego Czesław Kiszczak wydał instrukcję operacyjną, która
    przewidywała skoncentrowanie pracy wokół dwu pionów: Agenturalnego Wywiadu Strategicznego i Agenturalnego
    Wywiadu Operacyjnego, przy czym ten drugi był wyraźnie faworyzowany. Zgodnie z tą instrukcją i dotychczasową praktyką
    łączność agenturalna z centralą realizowana była przede wszystkim poprzez oficerów pod przykryciem umiejscowionych w
    placówkach dyplomatycznych i innych działających za granicą oficjalnych instytucjach PRL. Ta sytuacja uległa zasadniczej
    zmianie wraz z powstaniem NSZZ „Solidarność”, a następnie po wprowadzeniu w Polsce stanu wojennego. Patrz Instrukcja
    Operacyjna z grudnia 1976 r. - Aneks nr 2
    Strona 17 z 374
    planowano też utworzyć nowe i pozyskać już istniejące spółki zagraniczne. Przedsiębiorstwa
    te, działając jako legalne firmy gospodarcze, miały być tajnymi ekspozyturami
    komunistycznego wywiadu wojskowego i koncentrowałyby się na tworzeniu sieci
    przekazywania informacji od agentury umieszczonej w krajach zachodnich do sowieckiej
    centrali. Przewidywano, że uruchomienie takiej sieci potrwa do 10 lat. Zakładano, że
    przedsięwzięcie będzie wymagało dużych nakładów finansowych, bo firmy będą musiały
    utrzymać się na zachodnich rynkach. Przewidywano także wykorzystywanie jako części
    składowych systemu łącznikowego firm przesyłających do kraju paczki oraz rozpracowywano
    pod tym samym kątem międzynarodową łączność systemu TIR.8
    Komisja w toku pracy zidentyfikowała przynajmniej cztery źródła finansowania sieci
    firm tworzonych przez wywiad PRL - zapoczątkowane już w latach 80. a kontynuowane
    później:
    8 Z zachowanej w IPN teczki 43 Zarządu II Sztabu Generalnego WP (Pion Operacyjny, Oddział Studiów Specjalnych, nr
    7466/95/12; nr IPN 001103/177) zatytułowanej „Analiza Metod i Form Pracy Operacyjnej Zarządu II i Wywiadów
    Sojuszniczych” patrz też Aneks 3.
    Strona 18 z 374
    1. Były to dochody z przemycanych z Zachodu części komputerowych, chronionych w latach
    80. przez COCOM zakazem eksportu do krajów komunistycznych, a niezbędnych obozowi
    sowieckiemu w wyścigu zbrojeń. Komisja udokumentowała przynajmniej dwa przypadki
    zaangażowania wywiadu wojskowego PRL w operacje tego rodzaju. Pierwszy dotyczył
    zorganizowanej w latach 1983-85 przez Grzegorza Żemka i Piotra Kuczyńskiego sieci
    pośredników, która – według ówczesnych organów ścigania – miała się składać z około stu
    osób odbierających nadchodzące z zachodu paczki z częściami komputerowymi. Paczki te
    były z wielkim zyskiem odsprzedawane zorganizowanej przez Żemka i prowadzonego
    przezeń agenta penetrującego NSZZ „S” firmie IMPOL. Z kolei IMPOL sprzedawał towar
    firmom wojskowym i należącym do MSW. Operacja była możliwa dzięki współdziałaniu
    wywiadu wojskowego PRL ze związanymi z nim firmami na zachodzie. Żemek wytypował
    do tych działań – obok szwajcarskiej firmy Akerman Electronics – firmę BATAX Wiktora
    Kubiaka; współpracował też z firmami wskazanymi mu przez współzałożyciela IMPOL,
    Piotra Kuczyńskiego: „Capitami” z Belgii i ICL z Wielkiej Brytanii oraz z firmą Jerzego
    Pilcha-Kowalczyka z USA.9 Olbrzymie zyski z nielegalnego handlu częściami
    komputerowymi zdobywały też IV i VIII departament Centralnego Zarządu Inżynierii,
    kierowany w końcu lat 80. przez Jerzego Dembowskiego działającego jako OPP
    „WIRAKOCZA”. Sprzedawane do ZSRR i do KRLD części komputerowe przynosiły - jak
    stwierdzono w jednym z raportów - zyski rzędu 500-600 tys. USD za jednorazową partię
    dostaw.10
    2. Wywiad wojskowy zaangażowany był w nielegalne operacje finansowe polegające m.in.
    na:
    a. zagranicznych operacjach bankowych typu „PORTOFOLIO” i „AKREDYTYWA”,
    przynoszących zyski rzędu 40% rocznie. Źródłem finansowania były m.in. fundusze
    Central Handlu Zagranicznego; przebieg niektórych z tych operacji znamy dzięki
    agenturalnym materiałom dotyczącym Grzegorza Żemka.11 Jedną z nich (do dziś nie w
    pełni wyjaśnioną) była operacja udzielenia BATAX-owi Wiktora Kubiaka kredytu w
    wysokości 32 mln USD przez Żemka działającego w imieniu BHI (filię Banku
    Handlowego) w Luksemburgu, gdzie pełnił rolę dyrektora Komitetu Kredytowego;
    Żemek twierdził zresztą, że pożyczka ta nigdy nie została zrealizowana, a jedynie wydano
    9Teczka Pracy „DIK” II, IPNz 001257/505 k. m.in. 44,49; p. też Teczka Personalna „DIK” t. I IPN 00704/11 k. 114-128.
    10 Patrz Aneksy nr 4, nr 5, nr 6.
    11 Teczka Pracy „AKREDYTYWA” IPN Z/001257/1150 oraz teczka pracy „PORTOFOLIO”, IPN 00704/16
    Strona 19 z 374
    rodzaj promesy pożyczki.12 BATAX, jak się wydaje pełnił ważną rolę w strategii wywiadu
    wojskowego PRL;13
    b. wykup polskiego długu poprzez Fundusz Obsługi Zadłużenia Zagranicznego, kierowany
    przez współpracownika wywiadu tw. DIK (Grzegorz Żemek). W działania te Żemek
    zaangażował m.in. ABI.14; Żemek został dyrektorem generalnym FOZZ po konsultacjach
    przeprowadzonych przez wywiad wojskowy i wywiad cywilny. W raporcie napisanym po
    tych konsultacjach stwierdził m.in., że „zyski jakie można dodatkowo `wycisnąć` z tej
    operacji sięgają rocznie sumy 500 mln dolarów.”15.
    c. Przejmowanie spadków byłych obywateli polskich zmarłych za granicą.
    Udokumentowane zyski osiągnięte z tych operacji przekroczyły milion dolarów16;
    d. Handel bronią z terrorystami arabskimi. W planach i zamierzeniach na rok 1990 Oddziału
    Y (o którego genezie i działaniu więcej niżej) napisano, iż handel bronią powinien
    stanowić ważne źródło „pozabudżetowego finansowania służb”. Janusz Onyszkiewicz
    jako Minister Obrony Narodowej wydał dyrektywę aprobującą pozabudżetowe
    finansowanie wojska17. Bolesław Izydorczyk wydał zgodę na operację sprzedaży broni do
    Sudanu i na Łotwę, co miało przynieść służbom zysk 200-400 tys. USD.18
    3. Wywiad zakładał na terenie Polski – poprzez tajnych współpracowników działających w
    firmach krajowych – wspólne przedsięwzięcia (joint venture), mające przynieść szczególnie
    12 Patrz wyjaśnienia Żemka dotyczące stosunków z firmą BATAX, teczka pracy „DIK” t. 2, IPN BU Z/001257/505, k. 50
    oraz 131-142
    13 Patrz Aneks nr 7, Aneks do protokołu kontroli przeprowadzonej w Banku Handlowym International w Luxemburgu z dn.
    24 lipca 1992 r. k. 5
    14 Patrz Aneks nr 7, zeznania Żemka dotyczące ABI w odkupywaniu długu.
    15 Patrz Aneks nr 8, Notatka służbowa, Dotyczy: zmiany miejsca zatrudnienia, Teczka pracy „DIK” t. 3 IPN 00704/16.
    16 Plany nielegalnego przejęcia spadków za granicą pojawiają się po raz pierwszy w „Sprawozdaniu z prac oddziału Y za rok
    1985”:
    „2. Analiza realizacji zadań operacyjnych. (…) – podjęto próbę przejmowania spadków zagranicznych. Po rozpracowaniu 14
    spraw do dalszego prowadzenia zakwalifikowano:
    2 spadki z terenu Francji (ŁAW-1 i ŁAW-2) na sumę dwóch milionów franków francuskich;
    1 spadek kanadyjski (ŁAW-3) na sumę ponad 1 mln dolarów. (…)”
    Od tego roku sprawa przejmowania spadków znajduje się w stałym zainteresowaniu oddziału Y. p. Teczka spraw Oddziału Y
    IPN 00704/61 k. m.in. 62, 219.
    Sprawa ta stała się także tematem notatki instruktażowej zawierającej streszczenie zaleceń oficerów wywiadu
    przebywających za granicą, gdzie w konkluzji stwierdza się m.in., że:
    „ad. 2 Specyfika pracy w konsulatach jest wyraźna. Przede wszystkim przejawia się w olbrzymiej ilości kontaktów
    osobistych spośród których zawsze można wybrać kontakty cenne dla wywiadu wojskowego. Praca w konsulacie daje
    również dostęp do dokumentów stanu cywilnego kraju pobytu, dokumentów identyfikacyjnych (np. paszporty), czy spraw
    spadkowych, z których można czerpać duże kwoty w dewizach na potrzeby wywiadu wojskowego. Nie wykorzystuje się
    jednak szans na pozyskanie poważnych kwot dewizowych jakie dają spadki z USA. Chodzi tutaj o spadki, co do których nie
    było możliwości ustalenia spadkobierców w kraju. Procedura przekazywania spadków jest dosyć rutynowa i w przypadku
    kooperacji dwóch osób - jednej w konsulacie, drugiej w Wydziale Spadków MSZ oraz przygotowaniu odpowiednich
    dokumentów stanu cywilnego (metryki) przez centralę wywiadu wojskowego stosunkowo szybko można sprowadzić do
    kraju lub przekazać je osobie w USA kwoty sięgające tysięcy dolarów. Teczka 43. Op. cit. k. 177.
    17 Dyrektywa Ministra Obrony Narodowej J. Onyszkiewicza z dnia 3 grudnia 1992 r.
    18 Patrz rozdział „Nielegalny handel bronią”.
    Strona 20 z 374
    wielkie zyski. Do takich należała m.in. inwestycja polegająca na założeniu przez LOT oraz
    powołaną w Chicago firmę ABI kasyna gier hazardowych w Hotelu Marriot w Warszawie.
    Pośrednikiem w tej operacji – na konto którego ABI przekazało milion dolarów – była spółka
    BATAX Wiktora Kubiaka.19
    4. Wywiad podejmował też wysiłki powołania firmy telewizyjnej. Pierwotnie zamierzonym
    celem tych działań miało być ułatwienie plasowania agentury na zachodzie. Tak tłumaczył
    swoje działanie Grzegorz Żemek, który na zlecenie wywiadu miał podjąć w tej sprawie
    rozmowy z firmą ITI i reprezentującymi ją Janem Wejchertem i Mariuszem Walterem. Ważną
    rolę odegrał w tych działaniach pracujący w Filmie Polskim agent wywiadu, ale relacje były
    bardziej skomplikowane, bo istotną rolę w operacjach FOZZ odgrywał też Weinfeld,
    mieszkający w Kalifornii obywatel niemiecki pochodzenia polskiego, który m.in. posiadał
    przedsiębiorstwo medialne. Weinfeld i Żemek zaangażowali się w przejęcie holenderskiej
    firmy medialnej SEPP i w tym celu Żemek w imieniu FOZZ przekazał pełnomocnictwa
    należącej do Andrzeja Kuny firmie Biccarco, która wykupiła akcje SEPP.20
    W latach 90. budowane wokół dawnego wywiadu (Zarządu II SG) służby wojskowe
    skoncentrowały swój wysiłek na tworzeniu aparatu krajowego i firm działających pod
    przykryciem. Konsekwencją tej praktyki było uzyskanie wpływu przez służby na życie
    gospodarcze i społeczne. Służy kładły też nacisk na zdobywanie pozabudżetowych środków
    finansowych.21
    Począwszy od 1983 r. wywiad przechodzi zasadnicze przekształcenia, w wyniku
    których centralną rolę zaczyna w nim odgrywać nowoutworzony 1 listopada 1983 r. Oddział
    Y. To temu właśnie oddziałowi, którego większość żołnierzy przeszła przeszkolenie w ZSRR,
    powierza się realizację zadania reorientacji wywiadu i stworzenia sieci przedsiębiorstw
    mających stanowić tajne ekspozytury komunistycznych służb22.

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 100% (3) Oceń ten wpis negatywnie 0% (0)


    Autor: 8444  
    Data: 2011-03-29 22:21

    Raport o powstaniu WSI to z początku nudna lektura, ale od 11-tej strony zaczynają się konkrety, z którymi trzeba się zapoznać, choćby dlatego, ażeby nie wydawać sądów bez zaznajomienia się ze stanowisiem drugiej strony.
    W 1990 r. z WSW wyłączono żandarmerię, a resztę włączono do Zarządu
    II SG. Tak powstały organizm nazwano jesienią 1991 r. Wojskowymi Służbami
    Informacyjnymi i jako osobny Inspektorat podporządkowano Ministrowi Obrony Narodowej.
    W 1994 r. WSI powróciły do podległości wobec Sztabu Generalnego, by ostatecznie znaleźć
    się w dyspozycji MON. W 2006 r. ustawa rozwiązała WSI i powołała dwie osobne służby
    (SKW i SWW), stanowiące centralne organa administracji rządowej.
    Zmiany organizacyjne dokonane na przełomie lat 80. i 90. nie miały zasadniczego
    znaczenia. Służby przez cały czas pełniły rolę aparatu politycznego. Prace Komisji
    Weryfikacyjnej pozwoliły ujawnić obraz rzeczywistej struktury służb wojskowych: spośród
    blisko 10 tysięcy działających w 1990 r. w kraju i za granicą współpracowników tych służb aż
    2,5 tysiąca to ludzie ulokowani w centralnych instytucjach administracyjnych i
    gospodarczych kraju. Już samo tylko wyliczenie tych instytucji oraz liczby działających w
    nich agentów określa rzeczywistą skalę problemu, z jakim Polska musiała uporać się,
    odzyskując niepodległość po 1989 roku. Zagadnienie to obrazuje poniższe zestawienie,
    obejmujące 2457 współpracowników uplasowanych w instytucjach cywilnych PRL 6
     Urzędy centralne:
    Urząd Rady Ministrów - 6
    Kancelaria Sejmu - 1
    Ministerstwo Spraw Zagranicznych - 108
    Państwowy Instytut Spraw Międzynarodowych - 7
    Ministerstwo Handlu Zagranicznego - 32
    Ministerstwo Handlu Wewnętrznego - 1
    Ministerstwo Pracy - 1
    inne ministerstwa - 13
    6 Analizy dokonano na podstawie materiału będącego w dyspozycji SKW. Pismo numer SKW/00-68/06
    Strona 11 z 374
    Urząd ds. Wyznań - 1
     Inne jednostki administracji państwowej:
    Główny Urząd Statystyczny - 3
    Okręgowy Urząd Górniczy - 1
    Państwowy Komitet Normalizacyjny - 2
    Zarząd Ruchu Lotniczego - 3
    Urząd Gospodarki Morskiej - 3
    Urząd Telekomunikacji - 2
    Urząd Celny - 1
    Zakład Ubezpieczeń Społecznych - 1
     Sądy i prokuratury - 4
     Samorząd terytorialny (rady narodowe, rady gmin, urzędy wojewódzkie) - 14
     Organizacje polityczne i społeczne (instancje centralne):
    Komitet Centralny Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej - 2
    Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych - 1
    Towarzystwo Przyjaźni Polsko-Radzieckiej - 2
    Zjednoczone Stronnictwo Ludowe - 1
    Związek Młodzieży Socjalistycznej - 1
    Związek Młodzieży Wiejskiej - 1
    Związek Socjalistycznej Młodzieży Polskiej - 1
    Zrzeszenie Studentów Polskich - 4
    Centralny Komitet Stronnictwa Demokratycznego - 1
    Centralna Rada Związków Zawodowych - 1
    Ogólnopolskie Hufce Pracy - 5
    Towarzystwo Polonia - 3
    Związek Kółek Rolniczych - 1
     Uczelnie i placówki akademickie:
    Akademia Górniczo-Hutnicza - 7
    akademie rolnicze - 17
    akademie medyczne - 10
    Politechnika Gdańska - 8
    Politechnika Krakowska - 4
    Politechnika Szczecińska - 18
    Politechnika Śląska - 5
    Strona 12 z 374
    Politechnika Warszawska - 22
    Politechnika Wrocławska - 20
    inne uczelnie techniczne - 9
    Szkoła Główna Planowania i Statystyki - 10
    Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu - 7
    Uniwersytet Jagielloński - 6
    Uniwersytet Łódzki - 4
    Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie - 3
    Uniwersytet Wrocławski - 6
    Uniwersytet Warszawski - 20
    Akademia Wychowania Fizycznego - 3
    wyższe szkoły pedagogiczne - 3
    wyższe szkoły zawodowe - 7
    inne szkoły wyższe - 18
     Studenci
    zarejestrowano 342 studentów; najwięcej (106) w latach 1987-1990
     Polska Akademia Nauk – 38
     Instytuty naukowe - 41
     Szkoły:
    licea, technika i szkoły zawodowe - 21
    szkoły podstawowe - 4
     Redakcje telewizyjne, radiowe i prasowe - 67, w tym:
    radio i telewizja - 28
    Polska Agencja Prasowa - 10
    „Rzeczpospolita” - 3
    „Trybuna Ludu” - 4
    „Sztandar Młodych” - 3
    „ITD” - 2
    oraz „Chłopska Droga”, „Przegląd Techniczny”, „Sportowiec”, „Głos Szczeciński”,
    „Wieczór”, „Tygodnik Polski”, „Radar” i inne redakcje
     RSW „Prasa, Książka, Ruch” - 7
     Instytucje artystyczne i kulturalno-oświatowe, wydawnictwa i drukarnie - 21
     Szpitale i zakłady opieki zdrowotnej - 34
     Banki:
    Strona 13 z 374
    Bank Handlowy - 5
    Pekao SA - 4
    Narodowy Bank Polski - 3
    inne - 2
     Firmy ubezpieczeniowe – 3
     Centrale Handlu Zagranicznego:
    Agros - 9
    Animex - 9
    Baltona - 12
    Budimex - 6
    Chemitex - 3
    Ciech - 22
    Coopexim - 6
    DAL - 12
    Dromex - 2
    Elektrim - 24
    Hortex - 11
    Impexmetal - 35
    Kolmex - 3
    Megadex - 3
    Metalexport - 33
    Metronex - 14
    Minex - 15
    Paged - 6
    Pewex - 1
    Polcoop - 7
    Polimex (Polimex Cekop) - 25
    Polservice - 19
    Rolimpex - 5
    Skórimpex - 12
    Stalexport - 8
    Textilimpex - 7
    Universal - 19
    Varimex - 33
    Strona 14 z 374
    inne - 23
    a także:
    Polska Izba Handlu Zagranicznego - 2
    firmy polonijne - 25
    Międzynarodowe Targi Poznańskie - 2
     Przedsiębiorstwa handlowe:
    Agromet - 17
    Centrozap - 19
    Centromor - 15
    inne - 7
     Przedsiębiorstwa branży zbrojeniowej:
    Bumar - 12
    Cenzin - 1
    CZInż - 3
    Inter Vis - 1
    Steo - 1
    Vis - 1
     Przedsiębiorstwa sektora paliwowo-energetycznego:
    CPN - 3
    Gdańskie Zakłady Rafineryjne - 1
    Naftobudowa - 1
    inne zakłady branży energetycznej - 32
     Huty i kopalnie, sektor górniczy:
    kopalnie - 11
    huty - 9
    przedsiębiorstwo handlowe Węglokoks - 14
    inne przedsiębiorstwa górnicze - 3
     Zjednoczenia przemysłowe - 7
     Przedsiębiorstwa transportowe i spedycyjne:
    LOT - 143
    PKP - 5
    PKS - 15
    Hartwig - 15
    Polskie Linie Oceaniczne - 36
    Strona 15 z 374
    Polska Żegluga Bałtycka - 32
    Polska Żegluga Morska - 26
     Przedsiębiorstwa związane z gospodarką morską:
    Dalmor - 9
    Nawimor - 3
    Polcargo - 10
    Polfracht - 8
    inne firmy żeglugowe - 6
    stocznie - 41
    inne przedsiębiorstwa z tego sektora gospodarki - 14
    zarządy portów - 10
     Zakłady branży elektronicznej - 32
    Nadawcze Stacje Radiowo-Telewizyjne - 3
    ośrodki ZETO - 5
     Zakłady branży farmaceutycznej (produkcyjne i handlowe) - 4
     Zakłady branży lotniczej - 8
     Przedsiębiorstwa produkcyjne i handlowe branży motoryzacyjnej - 15
     Zakłady produkcyjne różnych branż - 189
     Przedsiębiorstwa budowlane - 60
     Przedsiębiorstwa komunalne - 23
     Ośrodki badawczo-rozwojowe związane z różnymi gałęziami przemysłu, biura
    projektowe i konstrukcyjne - 49
     Biura turystyczne i biura podróży:
    Orbis - 22
    Almatur - 3
    Gromada - 3
    Juwentur - 5
    inne - 4
    hotele - 2
     Spółdzielczość i spółdzielczość mieszkaniowa oraz administracje mieszkaniowe - 38
     Pojedynczy współpracownicy uplasowani byli ponadto m.in. w:
    areszt śledczy - 1
    biuro zatrudnienia - 1
    Drukarnia Skarbowa - 1
    Strona 16 z 374
    firmy taksówkarskie - 5
    Instytut Meteorologii - 1
    kluby sportowe - 3
    Ludowy Zespół Jeździecki - 1
    Mennica Państwowa - 1
    obserwatorium astronomiczne - 1
    ośrodki szkoleniowe - 3
    Państwowa Inspekcja Radiowa - 1
    Państwowe Gospodarstwo Rolne - 1
    Państwowy Zakład Wychowawczy - 1
    Prywatna Szkoła Języków Obcych - 1
    Rada Gospodarki Materiałowej - 1
    Rejonowy Dozór Techniczny - 1
    restauracje - 3
    Stacja Kwarantanny i Ochrony Roślin - 1
    straż pożarna - 1
    Wojskowy Dom Wypoczynkowy - 1
    Wrocławski Klub Łączności - 1
    Związek Łowiecki - 1

    DWA I PÓŁ TYSIĄCA AGENTÓW UMIESZCZONYCH W CENTRALNYCH INSTYTUCJACH ADMINISTRACYJNYCH - czyli raczej na wyższych stanowiskach.
    Znając życie i co za tym idzie duży rozrost biurokracji - pytanie o ilość "pociotków" zatrudnionych z woli tych właśnie ludzi nie jest nie uzasadnione.
    Po 20-tu latach "pociotki" są winne wdzięczność dla swoich dobroczyńców (którzy zapewne są na wysokich emeryturach) i torują drogę do kariery dla ich potomstwa.
    Nie mówię, że w każdym przypadu, ale z 2,5 tyś. wpływowych ludzi rozwinęła się siatka ludzi, która ma przeogromny wpływ na to co się dzieje w Polsce - również na to jakimi kategoriami myślimy.
    Macierewicz jest fanatycznym tropicielem UKŁADU
    , też kiedyś postrzegałem go inaczej, za sprawą obrazu medialnego. Zasady funkcjonowania i stopień zorganizowania WSI, stawia go jednak w innym świetle.
    Kto zapozna się z raportem o WSI, stwierdzi, że nic nie jest czarne albo białe. Prawda leży po środku.

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 100% (3) Oceń ten wpis negatywnie 0% (0)


    Autor: gracz  
    Data: 2011-03-29 19:11

    Kurde nie ma na kogo głosować.... te pajace z PO i PIS w 70% tylko ryja drą na siebie i wspólnie sie wyniszczają.... rzygac sie tym już chce....

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 0% (0) Oceń ten wpis negatywnie 100% (3)


    Autor: zombi  
    Data: 2010-07-28 14:00

    W Polsce powstała nowa formacja polityczno - społeczna nazywana juz coraz częściej polskim talibanem. Ta formacja to Pis podjudzany przez Jarosława Małego i Ojczulka Rydzyka. Obrażony na cały świat Jarosław Mały szuka politycznej zemsty za swoje porażki wyborcze. To oni podzielili Polaków !

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 50% (2) Oceń ten wpis negatywnie 50% (2)


    Autor: starykomuch  
    Data: 2010-07-27 22:16

    Jestem wręcz pewien, że do tego zespołu można śmiało włączyć Antoniego Maciarewicza. To nawiedzony gość. Początkiem lat dziewięćdziesiątych wyskoczył w Sejmie ze swoją listą agentów. Przez ten bezmyślny i nie przemyślany bełkot narobiło się w odrodzonej nowej Polsce wielkie zamieszanie. Dzisiaj już wiadomo, że stali za tym bracia Kaczyńscy ze swoim PC ( Porozumienie Centrum ) .Kaczyńscy na ulicach Warszawy zaczęli publicznie palić kukły Wałęsy , nowego demokratycznie wybranego Prezydenta. To były początki podziału wielkiego ruchu Solidarność , a potem podziału polskiej prawicy. Większość polskiego społeczeństwa poznała się już na strategii działania bliźniaków. Jednak również znaczna część nadal wierzy , że znaleziona tzw." lojalka" Jarosława została podrobiona

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 50% (3) Oceń ten wpis negatywnie 50% (3)


    Autor: stefan114  
    Data: 2010-07-26 21:21

    byliśmy wczoraj po mszy u dziadka na piwku. Chłopaków było trochę i starszych też. Tak myśmy rozmawiali o wszystkim i no o tym też. tak jak my gadali to prawie wszystkie mówili, że tą prawicę to podzielili kaczory. Mnie się też tak wydaje no może jeszcze ten ksionc ryżyk

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 25% (1) Oceń ten wpis negatywnie 75% (3)


    Autor: iwanka  
    Data: 2010-07-24 12:12

    To że mój wpis umieściłem w tym temacie nie znaczy, że Miller podzielił prawicę, ale może i coś w tym jest jeśli tak odczytałeś.
    A wpis umieściłem tu dlatego, że w tym temacie PiS od początku jest traktowany jako prawica - jaka to prawica?!
    Chyba że ktoś za polską prawice uznaje tych, którym do tego by się za takich uważać, wystarczy być antykomunistycznym, antysemickim, antyruskim, antyniemcem i niemieckim(do wyboru), nacjonalistą, rasistą, totalitarystą itd, a wszystko to uprawiać pod hasłem "Bóg, Honor, Ojczyzna" .
    Czy nationalsozialismus to nie najwłaściwsze określenie dla partii teraz już tylko jednego Kaczyńskiego?
    Palikot ich punktuje na bieżąco wskazując na takie zachowania + hipokryzję, Miller tylko to ujął kompleksowo, a ja przytoczyłem jako moje spostrzeżenie, że trafnie to ujął i tyle.
    Słyszę że dziś Błaszczak od Jarosławia, dziś Lipińskiego od przekupstwa Beger wstępnie chwali jako kandydata na wicemarszałka sejmu w miejsce Krzysztofa Putry. Oficjalnie rekomendacji ma udzielić Komitet Polityczny PiS. Czy Jarek nie wie kogo awansuje, a może wie i nagradza, a może już meszuga w Jarosławie?

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 25% (1) Oceń ten wpis negatywnie 75% (3)


    Autor: mixtet  
    Data: 2010-07-24 12:06

    No i oczywiscie prawice podzielil UKŁAD ale o tym to chyba kazdy wie...

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 50% (1) Oceń ten wpis negatywnie 50% (1)


    Autor: zombi  
    Data: 2010-07-24 10:32

    Prawicę w Polsce podzielili braciszkowie Lechujarek oraz nawiedzony ksiądz Rydzyk z Torunia

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 0% (0) Oceń ten wpis negatywnie 100% (5)


    Autor: stefan114  
    Data: 2010-07-24 10:26

    proboszcz z ambony wołał i o diabłach wcielonych krzyczał. mama tez gadala ze to diabły być musiały. wczoraj mówiła,że w radiu maryja to ksionc coś o zydach w tej sprawie mówił. Pan rydzyk w radiumaryja to tez o tych zydach i i czerwonym tusku , ze to on zabił tego prezydenta co wypad z samolotu tam na ukrainie czy gdzieś indziej

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 0% (0) Oceń ten wpis negatywnie 100% (3)


    Autor: mixtet  
    Data: 2010-07-24 10:24

    iwanka - jezeli dobrze rozumie twoj wpis w tym temacie - to prawice podzieli miller ??????????
    polska prawice podzielili - kaczynski 1 i kaczynski 2 oraz macierewicz , wanna-wasserman oraz oczywiscie pozsotale pisiory - w mniejszym lub wiekszym stopniu
    po drodze jeszcze byly giertychy , bojownicy lpr oraz bojownicy radyja
    nie wspominajac juz kompromitujacej k(o)alicji z samoobrona.
    a tak juz na powaznie to polska prawice podzielily:
    - falsz,obłuda, zakłamanie
    - chciwośc, nepotyzm,handel stołkami z samoobrona
    - chorobliwa chec posiadania władzy
    - klamstwa,kretactwa,fochy kaczynskich, wanien, spiskowcow z wsi,zmiana lektur szkolnych i wiele wiele innych...

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 25% (1) Oceń ten wpis negatywnie 75% (3)


    Autor: iwanka  
    Data: 2010-07-24 09:19

    Choć Miller z okresu swoich rządów też "ma na sumieniu" kilka grzechów podobnych do PiSiorów, jego spostrzeżenia w związku z ostatnim cyrkiem wokół tragedii smoleńskiej uważam za wyjątkowo trafne.
    Czy przesadził w stwierdzeniu, że stworzenie i działalność sejmowego zespołu ds. wyjaśnienia katastrofy smoleńskiej jest podobne do podpalenia Reichstagu przez nazistów w 1933 roku - uważam, że nie, a różnica jest tylko w odbiorze społecznym. W dobie wszechdostępności do wszelkich mediów i możliwości weryfikacji faktów, nie da się już tak sterować społeczeństwem jak robili to naziści.
    Miller:
    "- Widzę analogię w tym, żeby maksymalnie podpalić atmosferę, wskazać winnego i wyciągnąć z tego korzyści polityczne

    "Działanie PiS krańcowym niebezpieczeństwem dla Polski"
    [...] stworzenie jest wykorzystywaniem polityki i żerowaniem na tragedii przez członków PiS.

    - To budzi mój sprzeciw. Macierewicz ma ugruntowaną opinię politycznego awanturnika, który nie liczy się z faktami
    - Prawo i Sprawiedliwość próbuje uruchomić wszystkie złe moce tkwiące w psychologii Polaków, obudzić te najgorsze instynkty, pokazać najprostsze, najbardziej prymitywne skojarzenia

    PiS jak naziści?
    [...]"sposób rozgrywania tragedii przez PiS" przypomina podpalenie Reichstagu przez nazistów w 1933 roku.
    "ośmiesza" i "tworzy mity"

    Do tej pory nie stwierdzono jednoznacznie, kto podpalił gmach. Istnieje kilka teorii - naziści przekonywali, że podpalenia dokonali komuniści; komuniści snuli przypuszczenia, że podpalenia dokonali sami naziści, aby mieć pretekst do przejęcia władzy przez Hitlera.

    - Nie w administracji rządowej, ale w kancelarii prezydenta i w pałacu prezydenta. To Lech Kaczyński osobiście przygotowywał ten wyjazd, kompletował uczestników i podejmował wszystkie decyzje"

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 25% (1) Oceń ten wpis negatywnie 75% (3)


    Autor: stachuuu  
    Data: 2010-07-23 22:04

    Pisiory i Platformersi.... i temat wyczerpany ... nie chcą się dogadać ... to ich rozgonić wszystkich..!!!

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 0% (0) Oceń ten wpis negatywnie 100% (2)


    Autor: dzialka  
    Data: 2010-07-23 18:56

    nie rozumiem,'guzik', jak to rozumiec, o co chodzi

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 0% (0) Oceń ten wpis negatywnie 100% (1)


    Autor: wolski  
    Data: 2010-07-23 13:17

    Prawica to "guzik"-oni podzielili i skłócili Polaków.

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 0% (0) Oceń ten wpis negatywnie 100% (4)


    Autor: frazes1  
    Data: 2010-07-23 13:15

    Kaczyńskim, i temat wyczerpany.

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 37.5% (3) Oceń ten wpis negatywnie 62.5% (5)


    [1] 2 »


    DrukujDrukuj
    Wyszukiwarka

    REKLAMA



    Partnerzy
    portalu:
    Stimo Sklep Sfera PC Radio Taxi 9626 PWSZ w KrośnieMedia Design
    Informacje  | WiadomościArchiwumFotoblogPrognoza pogody
    Kultura  | Wydarzenia kulturalno-rozrywkoweArchiwum • Terminarze kin: Sokół, artKino
    Krosno  | O mieścieSamorząd
    Internet  | Katalog lokalnych stron
    Komunikacja internetowa  | Tablica ogłoszeńOpinieCzatKartki elektroniczne
    Informator:  | FinansePizza na telefonDania na telefon • Rozkłady: MKS, PKS, PKP, busyPolicjaKsiążka telefoniczna
    Kupuj:  | Bilety
    Archiwum wydarzeń 
    specjalnych
     
    | Biennale Lnu 2002 • Wybory samorządowe 2002, 2006, 2010Flash mob • Galicja Blues Festival: 2004, 2005, 2006, 2007Biennale Fotografii o Krośnie 2000-2005Zabytki poprzemysłowe PodkarpaciaFinał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy 2005Wyprawy rowerowe 2005Zlot 4x4 2004-2006Plebiscyt na najpopularniejszego sportowca Krosna - 2005-2008Górskie Zawody Balonowe 2000-2009Kartki z wakacji 2003-2006

    Krośnieński Portal Internetowy Krosno24.pl. Istnieje od 2002 r. Wydawcą portalu jest firma SpeedArt.
    Uproszczona wersja portalu na telefon komórkowy: www.krosno24.mobi
    Kontakt z redakcją: e-mail - redakcja@krosno24.pl, tel. 13 493 44 44

    Nowości / Zespół / Prywatność / Prawa autorskie / Oglądalność portalu / Patronat medialny / Reklama / Kontakt / Więcej