Ustaw Krosno24.pl jako strona startowa Zaloguj się
Kanał YouTube Ogłoszenia Wasze galerie Wizytówki firm
Filmy
(261)
Anonse
(3623)
Foto
(17453)
Firmy
(114)
Krosno24.pl - Krośnieński Portal Internetowy
Kartki  elektroniczne Katalog Czat Opinie
Kartki
(112)
Strony
(808)
Czateria
(52)
Opinie
(475583)

Mapa portalu: Centrum > Opinie > Głosy w dyskusji

Opinie

  • Przeglądaj opinie
  • Zaproponuj nowy temat
  • Wyszukiwarka opinii
  • Ranking popularności użytkowników
  • Ranking aktywności użytkowników


  • Regulamin
  • Najczęściej zadawane pytania

  • Nowe tematy

  • Rekord na nocnym maratonie pływackim
  • 2-4.06: Dni Krosna - impreza miejska
  • Historie z biurowca widmo [niesamowite zdjęcia]
  • ''Niektórzy'': jeszcze poezja nie zginęła
  • Strajkują ratownicy medyczni. Chcą równego traktowania

  • Użytkownicy

    Uwaga: Opinie przeglądać może każdy, ale własne poglądy wyrażać mogą jedynie zarejestrowani użytkownicy

    Wpisz swój login:

    Podaj hasło:


  • Nie jesteś zarejestrowany? Zrób to
  • Zapomiałeś hasła?



  • Statystyki

  • Wszystkich tematów: 11191
  • Wszystkich wpisów: 475583
  • Zarejestrowanych użytkowników: 89926
  • Opinie

    Dyskusja na temat: "Tragedia pod Smoleńskiem - kto winny?"

    Powiadamiaj mnie o nowych wpisach

    Pokazuj posty:

    Autor: josef_giergul  
    Data: 2017-05-29 23:06

    https://paczaizm.pl/kiedy-wybuch-bomby-termo[...]

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 0% (0) Oceń ten wpis negatywnie 0% (0)


    Autor: lyterat  
    Data: 2017-05-29 22:23

    Autor: VERSAILLES
    Data: 2017-05-29 21:35


    Za kłamstwa, Tuskowi i Kopacz należy się Trybunał Stanu !


    ...spokojnie niedomyty lamusie bo wylewu dostaniesz:):):):) do Trybunału jest kolejka:):):):) najpierw katopisiacka hołota:):):)

    [b]"Robi się odkrywki tylu ciał". Bp Tadeusz Pieronek ostro o ekshumacjach w celach politycznych[b]

    Prawa strona internetu aż zadrżała z oburzenia na to, co biskup Tadeusz Pieronek powiedział w poniedziałkowy wieczór w "Kropce nad i". "Wstyd", "skandal", "pójdzie do piekła" – to tylko niektóre z komentarzy, jakie pojawiły się na Twitterze jeszcze w trakcie występu krakowskiego duchownego na antenie TVN24.

    Monika Olejnik poprosiła biskupa Pieronka o komentarz w sprawie informacji, iż w trumnie gen. Bronisława Kwiatkowskiego w trakcie ekshumacji odnaleziono szczątki w sumie ośmiu osób. – To jest niedopuszczalne – przyznał ksiądz. Nie uznał jednak, że te ustalenia to dowód, iż ekshumacje ofiar katastrofy smoleńskiej są rzeczywiście konieczne. Jego zdaniem, ekshumacje władze potraktowały jako "odkrywki tylu ciał", a ich cel jest wyłącznie polityczny.



    Prawa strona internetu aż zadrżała z oburzenia na to, co biskup Tadeusz Pieronek powiedział w poniedziałkowy wieczór w "Kropce nad i". "Wstyd", "skandal", "pójdzie do piekła" – to tylko niektóre z komentarzy, jakie pojawiły się na Twitterze jeszcze w trakcie występu krakowskiego duchownego na antenie TVN24.

    Monika Olejnik poprosiła biskupa Pieronka o komentarz w sprawie informacji, iż w trumnie gen. Bronisława Kwiatkowskiego w trakcie ekshumacji odnaleziono szczątki w sumie ośmiu osób. – To jest niedopuszczalne – przyznał ksiądz. Nie uznał jednak, że te ustalenia to dowód, iż ekshumacje ofiar katastrofy smoleńskiej są rzeczywiście konieczne. Jego zdaniem, ekshumacje władze potraktowały jako "odkrywki tylu ciał", a ich cel jest wyłącznie polityczny.
    Bp Tadeusz Pieronek próbował jednocześnie szukać wytłumaczenia, dlaczego doszło do pomyłek przy pochówkach: "może to z pośpiechu". Przypominał, że w wyniku katastrofy ciała te były często bardzo trudne do zidentyfikowania, a zatem pomyłki były nie do uniknięcia. "Nie przesadzajmy, w wojnach ginęły miliony ludzi" – tłumaczył biskup. I za te słowa mocno mu się dostało od wielu użytkowników Twittera.

    http://natemat.pl/209189,robi-sie-odkrywki-t[...]

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 0% (0) Oceń ten wpis negatywnie 0% (0)


    Autor: VERSAILLES  
    Data: 2017-05-29 21:35

    Za kłamstwa, Tuskowi i Kopacz należy się Trybunał Stanu !

    "Za kłamstwa ws. ofiar katastrofy smoleńskiej, Tuskowi i Kopacz należy się Trybunał Stanu i długoletnie więzienie!”

    Dzisiaj prokuratura oznajmiła opinii publicznej, że w trumnie generała Kwiatkowskiego znalazły się ciała siedmiu, innych osób. Jest to skandal, który dla każdego kto interesował się katastrofą smoleńską nie jest niczym nowym . Jednak samo potwierdzenie zaniedbań rządu Tuska i kłamstw wypowiadanych publicznie na temat wszystkiego, co dotyczy tej tragedii, daje do myślenia o tym, że przez czas rządów koalicji PO-PSL nie mieliśmy doczynienia z polskim rządem, tylko z bandą zdrajców, którzy wystawili swojego Prezydenta na pewną śmierć!.....

    http://thenowypolskishow.co.uk/tusk-kopacz-t[...]

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 0% (0) Oceń ten wpis negatywnie 100% (1)


    Autor: lyterat  
    Data: 2017-05-28 09:09

    Kaczyński odsłania pomniki ku czci partactwa

    Polski nie stać na zakłamanie smoleńskie i pomniki dla prezydenta fajtłapy – Lecha Kaczyńskiego. Pod Smoleńskiem doszło do dyshonoru polskiego.

    W Łodzi odsłonięty został kolejny pomnik klęski, pomnik czczący bylejakość. Jedyna takie państwo na świecie. Jesteś do kitu, możesz mieć pomnik. Wspólnota partactwa.

    Pomnik odłonił Jarosław Kaczyński, nasz wstyd. Partacz nr 1 w kraju.

    A tymczasem Antoni Macierewicz wyklucza sukcesywnie z wojska prokuratorów wojskowych, którzy jeszcze przed objęciem władzy przez PiS, sformułowali zarzuty i określili precyzyjnie winę za katastrofę smoleńską.

    Nie po myśli jest zakłamaniu PiS.

    Acz – należy to podkreslać – winę za ludzka kartoflankę pod Smoleńskiem ponosi Lech Kaczyński. Tak osądzi go historia. Pomniki zaś zostaną zburzone, a może postawione na ich miejsce antypomniki.

    Nad taką formę należy pomyśleć – odstraszania od bylejakości, od bylejactwa, cechy prezentowane przez brata Jarosława – Lecha K.

    A może po prostu sprawcę nazywać Lech Ka? W języku polskim ma to znaczenia niemal idiomu Ka. Może: K. jak ka. Itd.

    Blog: Próbki Cukierków

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 100% (1) Oceń ten wpis negatywnie 0% (0)


    Autor: lyterat  
    Data: 2017-05-27 12:52

    ...matołectwo dalej swoje:):):):)

    To groziło "drugim Smoleńskiem"? Duda tłumaczy się z lotu z Macierewiczem do Brukseli

    Grupa najważniejszych polityków w państwie wybrała się w podróż do Brukseli jednym samolotem. Prezydent Andrzej Duda odpowiedział dziś na pytania, czy groziło to "drugim Smoleńskiem". I zaatakował dziennikarzy.


    "Mam w pamięci Smoleńsk"

    Towarzyszyła im grupa dziennikarzy i to jeden z nich, Marcin Wikło z prawicowego portalu wpolityce.pl, zwrócił uwagę na fakt, że tylu polityków pełniących ważne funkcje w państwie leciało jednym samolotem.

    - Nawet jeśli nie złamano dzisiaj instrukcji HEAD, dotyczącej przewozów najważniejszych osób w państwie, to nie warto żyłować jej do granic możliwości. Skład delegacji do Brukseli mnie zatrwożył. Bo mam w pamięci Smoleńsk i w takich momentach wyobraźnia galopuje mi jak szalona i czuję ciarki na plecach. Nic na to nie poradzę - pisał Wikło.

    http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114[...]

    ...a potem zidiociałe versalictwo będzie darło zapitego ryja:):):):):):):)

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 100% (1) Oceń ten wpis negatywnie 0% (0)


    Autor: lyterat  
    Data: 2017-05-27 12:44

    ..."bidny" pierdzielewicz robi co może ale nawet jego pasterze pokazuja co sądzą o smoleńsku:):):):)

    Odważny krok ordynariusza polowego. Józef Guzdek dwukrotnie odmówił Macierewiczowi celebrowania mszy smoleńskich

    Gen. bryg. bp Józef Guzdek jest ordynariuszem polowym Wojska Polskiego i jak na wojskowego duchownego przystało, tchórzem nie jest podszyty. Biskup odważył się już dwukrotnie odmówić celebrowania mszy z okazji miesięcznicy katastrofy smoleńskiej. Jaki będzie teraz ruch ministra Macierewicza?

    Ordynariat Polowy Wojska Polskiego nie poddaje się ogólnym trendom i przy okazji miesięcznic smoleńskich nie organizuje specjalnych mszy. Jedyne, na co może liczyć minister obrony narodowej Antoni Macierewicz to coroczna msza za tych wojskowych i członków załogi Tu-154M, którzy zginęli w Smoleńsku podczas nieudanej próby lądowania na zamglonym lotnisku. Wiceprezes Prawa i Sprawiedliwości próbował to zmienić. Bez skutku. Na drodze ministra stanął bowiem ksiądz, który najwyraźniej nie boi się polityków. Gen. bryg. bp Józef Guzdek już dwukrotnie nie wyraził zgody na to, żeby miesięcznice smoleńskie odbywały w Katedrze Polowej Wojska Polskiego.

    http://natemat.pl/209005,biskup-niezlomny-jo[...]

    - Czy naprawdę nie ma sposobu na zakończenie panującego obłędu smoleńskiego ?
    A gdyby zebrało się paru autorytetów od fizyki i techniki , specjalistów od lotnictwa i doświadczonych pilotów i zrecenzowali Raport k. Millera w postaci wspólnego oświadczenia n/t przyczyn katastrofy smoleńskiej , może TO powstrzyma A. Macierewicza i J. Kaczyńskiego od dalszego głoszenia fałszywego zarzutu o zamachu ! Nie można dalej tolerować , by dwaj starsi panowie nie mający żadnych kwalifikacji technicznych i mierne etyczne w nieskończoność , ogłupiali naiwnych i niewykształconych ludzi do brudnej polityki , a Polskę wystawiali na pośmiewisko !


    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 100% (1) Oceń ten wpis negatywnie 0% (0)


    Autor: VERSAILLES  
    Data: 2017-05-26 20:42

    Ciekawy i dobry komentarz

    poko | 24.05.2017 [08:30]
    TU 154M Wystartował jako samolot wojskowy z lotniska Okęcie -Wojskowe był pilotowany przez żołnierzy.
    Po wystartowaniu okazało się , że to jest lot cywilny...
    Katastrofy wojskowe w wyniku porozumienia Rosja -Polska ,
    są INACZEJ badane..na innych podstawach prawnych, różnych od Konwencji Chicagoskiej, bardziej korzystnych .
    Za ta przyczyną; wystartował WOJSKOWY uległ kraksie -jako CYWILNY..
    A jak BUL przejmował z przejęciem prezydenturę..
    tak mówił:-
    -O! Już towarzysze z Moskwy dzwonili ! Już POwiedzieli , że mogę , że (śp) prezydent nie żyje. Tak mi przez telefon nieoficjalnie to powiedzieli..To ja tera pREZYDENT..
    A mieszkania tych z PiS-u przeszukać ..! Szczególnie Wassermana! Natychmiast!..I ten raport z WSI..Gdzie on jest?
    Mieliśmy pREZYDENTA telefonem z Moskwy zrobionego I, na telefon z Moskwy usłużnego.. To było wielkie skrzywdzenie POLSKI...każdego z nas..Bez wyjątku!
    Rachunki za gaz i inne płacimy takie same , bez względu na poglądy czy przynależność partyjną.
    CAŁY NARÓD , bez względu na poglądy-CAŁY..
    płacił uzależnieniem i upodleniem za Smoleńsk..

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 0% (0) Oceń ten wpis negatywnie 100% (3)


    Autor: VERSAILLES  
    Data: 2017-05-26 20:31

    W najnowszym odcinku programu „Koniec Systemu” Dorota Kania dotarła do członków Komisji Badania Wypadków Lotniczych, która zajmowała się wyjaśnianiem katastrofy prezydenckiego samolotu w Smoleńsku. Po siedmiu latach od katastrofy smoleńskiej na jaw nadal wychodzą szokujące fakty dotyczące ekspertów z Komisja Badania Wypadków Lotniczych Lotnictwa Państwowego.

    W rozmowie z Dorotą Kanią ludzie ci ujawnili, co działo się po katastrofie i jak przez kolejne lata, poprzez umiejętną propagandę medialną, władze przekonywały Polaków, że rząd powadzi intensywne działania, by wyjaśnić katastrofę. „W rzeczywistości nie zrobiono nic, a głównym motorem zakłamywania rzeczywistości był Maciej Lasek” – twierdzą informatorzy.

    Więcej na ten temat również w najnowszym numerze tygodnika „Gazeta Polska”.

    https://pbs.twimg.com/media/DAiPBGlXcAAFB7g.[...]

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 0% (0) Oceń ten wpis negatywnie 100% (2)


    Autor: josef_giergul  
    Data: 2017-05-24 21:13

    http://demotywatory.pl/4761773/Komisja-swoje[...]

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 100% (2) Oceń ten wpis negatywnie 0% (0)


    Autor: lyterat  
    Data: 2017-05-24 18:46

    ...jeśli to był zamach,to się pytam:Dlaczego "smolyńskie wdowy" pobrały po kilka milionów odszkodowania(wypadkowego)?:):):):)

    Czemu seryjny samobójca zrobił takie szybkie sprzątanie z ludźmi, którzy mieli dostęp do tajnych informacji i dokumentów

    ...pytania ślij na nowogrodzką pajacu:):):):):)

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 100% (1) Oceń ten wpis negatywnie 0% (0)


    Autor: VERSAILLES  
    Data: 2017-05-24 18:23

    Jeśli ktoś twierdzi że to był wypadek, to się pytam: Czemu seryjny samobójca zrobił takie szybkie sprzątanie z ludźmi, którzy mieli dostęp do tajnych informacji i dokumentów!!! Tak nagle tyle samobójstw było naprawdę??? Tylko idiota może w to uwierzyć.

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 25% (1) Oceń ten wpis negatywnie 75% (3)


    Autor: reaktywator  
    Data: 2017-05-19 06:41

    Biskup Pieronek miażdży„kult Kaczyńskiego” i miesięcznice

    Bp Tadeusz Pieronek, były sekretarz generalny Episkopatu Polski, zabrał głos w sprawie miesięcznic smoleńskich oraz pomników Lecha Kaczyńskiego, które powstają w Polsce jak grzyby po deszczu. Hierarcha nie szczędzi mocnych słów i jednoznacznie daje do zrozumienia, że „kult Lecha Kaczyńskiego” zbliża nas do… Korei Północnej czy ZSRR! – Rosjanie, żeby podlizać się rządzącym, stawiali pomniki Stalina – stwierdził.


    Pieronek udzielił obszernego wywiadu „Rzeczpospolitej”. W rozmowie potępił niechęć do przyjmowania uchodźców oraz zajął stanowisko w sprawie miesięcznic smoleńskich. Jego ocena tych manifestacji jest jednoznaczna: wcale nie chodzi o religię! – Miesięcznice smoleńskie to czysta polityka. Podczas przemówień nie ma słów o ofiarach katastrofy i samym Smoleńsku. Nie chodzi już o zmarłych. Chodzi o politykę. To, co się tam słyszy podczas wystąpień, to włosy dęba stają na głowie – oświadczył biskup.

    Duchowny podkreśla, że „religia staje się łatwym instrumentem do manipulacji”. Nie odmawia jednak Jarosławowi Kaczyńskiemu prawa do żałoby. Jego zdaniem, stratę po zmarłych można odczuwać i całe życie. Niemniej miesięcznice, które mają trwać do czasu budowy pomnika Lecha Kaczyńskiego i ofiar katastrofy smoleńskiej na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie, to tylko „pretekst”.

    – Wkrótce w każdym miasteczku będzie musiał być pomnik Lecha Kaczyńskiego, jak w ZSRR pomnik Stalina – powiedział bp Tadeusz Pieronek. Budowę monumentów porównał do sowieckiej Rosji w okresie terroru stalinowskiego. – W każdym domu musiał wisieć portret Stalina. Można próbować wprowadzić taką religię, ale to będzie religia Kaczyńskiego, nie religia chrześcijańska– oświadczył kategorycznie hierarcha. I poszedł o krok dalej.

    W dalszej części rozmowy biskup mówi o portretach Lecha Kaczyńskiego w każdym domu, przed którymi trzeba będzie się kłaniać, jak w Korei Północnej. – Od początku mówiłem, że pochówek na Wawelu był błędem. Tworzy się kult. Zrobiono jak zrobiono, ale nie ma sensu nakręcanie tego na większe obroty – stwierdził bp Tadeusz Pieronek.

    http://www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/bp-pi[...]

    Powiedział tylko to co każdy normalny widzi, słyszy i wie...

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 75% (3) Oceń ten wpis negatywnie 25% (1)


    Autor: lyterat  
    Data: 2017-05-16 23:19

    Smoleński tunel - bez światła na końcu

    Badania modeli w żadnym tunelu aerodynamicznym, zatem także w Wojskowej Akademii Technicznej ani na uniwersytecie w Akron, nie dostarczą informacji potrzebnej by odtworzyć przebieg obrotu tupolewa PLF 101 w dniu 10.04.10 w Smoleńsku. Powodem tego jest poważne naruszenie praw skalowania i brak możliwości pomiarów na szybko obracającym się modelu w tunelach aerodynamicznych. Podkomisja Macierewicza probuje modelować lot albatrosa przy użyciu kolibra, a obroty młyna dmuchając na miniaturkę unieruchomioną w imadle. (Albatros nie lata tak jak koliber nie dlatego, że przyroda nie wpadła na pomysł zmniejszenia albatrosa lub powiększenia kolibra, tylko dlatego, że powietrze oddziałuje inaczej z obiektami o tak różnej wielkości, co wymaga innego rodzaju skrzydeł). Na szczęście te wszystkie skany i badania w tunelach nie są nikomu potrzebne, gdyż trajektoria tupolewa jest już od dawna dobrze poznana i obliczona.

    ZLECENIE
    Badania w tunelach aerodynamicznych zleciła podkomisja Macierewicza z MON, prowadzona po niesłychanie gwałtownym wyjeździe z Polski blogera Berczyńskiego (dr. Wacława Berczyńskiego)[1] przez blogera KaNo (dr. Kazimierza Nowaczyka). Ten drugi wyprowadził się z salonu24 w pewnym związku z pracami niżej podpisanego. Można podejrzewać, że ważną rolę w tym zamówieniu odegrał też jeszcze jeden dawny bywalec s24 (Marek Dąbrowski), przewodniczący sekcji lotnictwa (!) w tej dziwnej, nieprofesjonalej "podkomisji" państwowej. Dlatego wypada, by bezsens prowadzonych za miliony złotych badań wykazał także autor bloga (you know who). Wykonawcami ważnego dla interesu narodowego zadania są: ludzie prof. Wiesława Bieniedy w Akron i nie znani mi bliżej inżynierowie z WAT w Warszawie. Notka będzie krótka i bardzo prosta, po to by nie tylko czytelnicy salonu, ale przede wszystkim podkomisarze mogli ją w 100% zrozumieć przed planowanym zebraniem 17.05.17 w klubie WAT. W przypadku niejasności, zapraszam przedstawicieli podkomisji do University of Toronto na prowadzone przeze mnie okresowo wykłady dla studentów ostatniego roku studiów z aerodynamiki płatowca.

    http://pawelartymowicz.natemat.pl/208043,smo[...]

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 100% (3) Oceń ten wpis negatywnie 0% (0)


    Autor: lyterat  
    Data: 2017-05-16 23:13

    cdn

    Zdradzona pamięć i zdradzona przyszłość
    A jeśli tak nie jest, to dlaczego Jarosław Kaczyński wciąż toleruje działania ministra Macierewicza? Panie prezesie, w Smoleńsku zginął nie tylko pana brat. To nie jest tylko pana sprawa. Jak długo jeszcze będziemy czekać na zamknięcie tego śledztwa i wnioski – do czego mamy prawo jako obywatele?

    Co zrobił wasz rząd, by do Polski wrócił wrak samolotu, a na miejscu katastrofy stanął pomnik? Zginęło tam przecież tyle osób, para prezydencka, były prezydent, dowódcy sił zbrojnych, szefowie państwowych instytucji. Czy oni na to nie zasługują?

    Konkurs na pomnik ogłosili wspólnie prezydenci Polski i Rosji – i taki projekt powstał. Jak przebiegają rozmowy o nim z rosyjskim rządem? Kiedy zacznie się budowa? Chcecie pomników w Warszawie na Krakowskim Przedmieściu, a nie potraficie zadbać o niego na miejscu katastrofy. Czekacie, aż postawią go Rosjanie? Kiedy wasz minister spraw zagranicznych rozmawiał o tym ostatnio z rosyjskim rządem? Kiedy rozmawiał minister kultury? Czy rozmawia ktokolwiek?

    Jaki jest wasz pomysł na współpracę ze stroną rosyjską w śledztwie i przejęcie wraku prezydenckiego samolotu? Macie zamiar obwiniać Rosję o zamach i wybuch, czy podjąć międzyrządową i międzynarodową współpracę, żeby zakończyć to śledztwo? Dlaczego opinia publiczna nic nie wie o rozmowach na temat odzyskania pozostałości samolotu? Jaki macie na to plan? Msze u ojca Rydzyka, angażowanie międzynarodowych rozjemców czy może wreszcie działania, które powinien podjąć rząd normalnego, suwerennego kraju?

    Dobra pamięć zamiast złej pamięci
    Badania pokazują, że katastrofa smoleńska staje się dla Polaków coraz bardziej obojętna, a może nawet odpychająca. Wiele osób ma już tego tematu dosyć. Miejsce dobrej pamięci zajmuje zła pamięć – taka, która dzieli. Nie zadawaliście sobie w rządzie PiS, a wcześniej w PO, pytania dlaczego tak się dzieje? Co zrobiliście, aby temu zapobiec?

    Tragedia smoleńska mogła być impulsem do zmiany jakości polskiej polityki. Pierwsze dni po katastrofie połączyły Polaków w szoku i bólu. To dawało nadzieję na politykę, która wydobywa z ludzi to co najlepsze, a nie co najgorsze. Wiele narodów – Amerykanie, Francuzi, Niemcy – po wojnie domowej, rewolucji czy podziale potrafiło wzmocnić się i połączyć wokół wspólnych wartości. Wy tę szansę zmarnowaliście. Sprawiacie, że Smoleńsk dzieli, i będzie nadal dzielił. Pytam, w imię czego?

    Ta katastrofa była również szansą na wyciągnięcie wniosków, jak lepiej zarządzać państwem. Na mniej bylejakości i przypadku, a więcej troski o procedury i szacunku do nich. I ta szansa także została roztrwoniona. Dlaczego dziś ciągle musimy słuchać o naginaniu i łamaniu procedur, o kolejnych wypadkach rządowych samochodów, bałaganie w państwie? Czy nie potraficie uczyć się na swoich błędach?

    10 kwietnia 2017 roku, stojąc na smoleńskiej ziemi, myśląc o tych, którzy tam zginęli, poczułem ból i wstyd. Wstyd za polskie państwo, rządzone przez PiS, jego słabość i niekompetencję. I ból, bo rząd po trzykroć zdradza tych, którzy zginęli w katastrofie smoleńskiej. Zdradza ich nie uczestnicząc w obchodach w Smoleńsku, grając nieodpowiedzialnie śledztwem dla swoich politycznych korzyści i nie dbając o należyte upamiętnienie miejsca, w którym odeszli.

    Trudno nazwać to inaczej, niż znieważaniem ich pamięci.

    http://pawelrabiej.natemat.pl/205873,rocznic[...]

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 100% (2) Oceń ten wpis negatywnie 0% (0)


    Autor: lyterat  
    Data: 2017-05-16 23:13

    Rocznica smoleńska na pokaz. Dlaczego nikogo z PiS nie było na miejscu tragedii?

    Ostatnia rocznica zbrodni katyńskiej i katastrofy smoleńskiej pokazała, że PiS traktuje te wydarzenia na pokaz i głównie jako narzędzie swojej politycznej gry. To znieważa pamięć wszystkich osób, które tam zginęły.

    Wczoraj wróciłem ze Smoleńska i Katynia, z uroczystości 77-lecia zbrodni katyńskiej i 7 rocznicy katastrofy prezydenckiego samolotu pod Smoleńskiem.

    Uroczystość była skromna i poruszająca. Trudno opisać uczucia, które wywołuje katyński las i memoriał, upamiętniający ponad 20 tysięcy polskich oficerów zamordowanych przez sowiecką Rosję. Ciężko po prostu znieść ciszę i chłodny mrok tego lasu, w którym padały strzały oficerów NKWD.

    Niełatwo też patrzeć spokojnie na miejsce katastrofy TU 154 - ogrodzone, zarośnięte trawą pole, ścięty skrzydłem samolotu pień brzozy. Gdy wszystko zdaje się krzyczeć, trudno pojąć obojętność i spokój natury – ołowiane niebo, jasne słońce i obłoki, odradzająca się wiosną zieleń. To wydaje się tak niesprawiedliwe.

    Ja przynajmniej nie potrafię unieść tego bez emocji. W katastrofie prezydenckiego samolotu zginęło kilku moich przyjaciół, a także wiele osób które znałem i ceniłem. Anna Walentynowicz, Maria i Lech Kaczyńscy, Władysław Stasiak, Aleksander Szczygło, Grażyna Gęsicka, Sławomir Skrzypek, Izabela Jaruga – Nowacka, Paweł Janeczek. Każde z 96 nazwisk przypomina dziś ich rodzinom i znajomym najlepsze chwile ze wspólnego życia, na zawsze zamkniętego tym ostatnim lotem.

    Ale na to ciche pole trzeba również spojrzeć ze spokojem. Umarłym jesteśmy winni pamięć i ciszę. Możemy pytać, jak wyglądały ostatnie minuty ich życia, ale nie odmieni to już ich i naszego losu. Tak samo, jak nie zmieni ich pytanie o sens tej tragedii.

    Patrząc na to puste, ciche pole, w ciemnej godzinie poranka, zadawałem sobie jednak inne pytanie „dlaczego”. Dlaczego ta katastrofa stała się dla rządu PiS narzędziem politycznej gry? I dlaczego ten rząd zdradził Katyń i ofiary katastrofy smoleńskiej? Bo tę zdradę było dobrze widać 10 kwietnia 2017 r. w Katyniu, w Smoleńsku i w Warszawie.

    Nie stawili się na smoleński apel
    Od miesięcy Antoni Macierewicz zmusza Polaków, by każda uroczystość z udziałem asysty honorowej Wojska Polskiego miała smoleński apel.

    Jesteśmy winni umarłym pamięć. Więc gdzie podziała się pamięć PiS 10 kwietnia tego roku? Dlaczego na uroczystościach w Katyniu i Smoleńsku nie było nikogo z rządu PiS? Nikogo w randze ministra, podsekretarza stanu? Dlaczego nie pojawił się ani jeden poseł z liczącego 234 osób klubu PiS? Czemu nie było nikogo z KPRM, z władz partii, nawet wojewódzkich? Żadnej oficjalnej delegacji z Sejmu, z Senatu, i z licznych instytucji które sobie przywłaszczyliście?

    Jeśli była to największa katastrofa w polskiej historii, jak mówicie, to dlaczego nie stanęliście do apelu smoleńskiego tam, gdzie jest to najwłaściwsze – na jej miejscu? Czy wszyscy trzymali drabinkę na Krakowskim Przedmieściu? Przecież katastrofą nie była utrata Pałacu Prezydenckiego, była nią tragiczna śmierć prezydenta – tam, w Smoleńsku.

    Czy nie stać was było na wysłanie delegacji? Na co idą wasze miliony z dotacji i pieniądze z wysysanych przez Misiewiczów spółek skarbu państwa? Dlaczego przypominacie sobie o Katyniu dopiero wtedy, gdy są wybory – jak wtedy, w 70-lecie tej tragedii? Czy naprawdę wszystko musicie robić tylko dla władzy, z wyrachowania?

    Gdy będą zbliżać się wybory pewnie znów przypomnicie sobie o rodzinach katyńskich i smoleńskich. Przyjedziecie gromadnie do Smoleńska, będziecie ocierać łzy i wygłaszać pompatyczne przemówienia, że „prawda jest już blisko”.

    Ale prawda jest taka, że wasza „polityka historyczna” i troska o pamięć to frazesy. Na skierowane do was wezwanie „stańcie dziś do apelu” odpowiedziała w tym roku w Smoleńsku głucha cisza.

    Zaciemniacie prawdę o tej katastrofie
    Głośno próbowaliście za to zaciemnić prawdę o katastrofie, tu na miejscu. Prawdę o tym, że rozbicie samolotu to efekt bałaganu w państwie dekadę temu – za który także wy odpowiadacie. Że to skutek dziecinnej rywalizacji PiS i PO, braku procedur, lekceważenia rzeczywistości, brawury i nieodpowiedzialności.

    Czy to dlatego głosicie dziś „teorie o wielkim podmuchu” i podważacie wyniki wcześniejszych śledztw? Żeby zagłuszyć wyrzuty sumienia? Czy naprawdę chcecie tę katastrofę wyjaśnić? Czy może raczej chodzi wam o to, by smoleńskie trumny ciągle były „w grze” – jako paliwo do politycznej walki?

    Dlaczego śledztwo smoleńskie nie jest przejrzyste? Dlaczego sprawę katastrofy bada komisja, która sama wymaga zbadania? Dlaczego uczestniczą w niej osoby, które nie mają pojęcia o ustalaniu przyczyn jakiejkolwiek katastrofy, i tworzą wyssane z palca teorie? Do jakich jeszcze wniosków dojdą w swojej paranoi i nieuctwie, analizując po raz kolejny zebrany materiał dowodowy, odkrywając „nowe dowody” i nieznane wcześniej prawa fizyki? Ile jeszcze „pewników” o tej katastrofie będziemy słyszeć?

    Jak długo będzie trwał ten nieodpowiedzialny zalew spekulacji? Jak długo jeszcze będziemy znosić teatr w wykonaniu Antoniego Macierewicza, nadętą mitomanię głównego kapłana „zamachu smoleńskiego”? Rok, dwa lata? Kilka lat? Kilkanaście? Czy to się kiedyś w ogóle skończy?

    To już urąga nie tylko rozsądkowi. Także powadze polskiego państwa – i pamięci wszystkich tych, którzy zginęli w Smoleńsku.

    Dlaczego wyjaśnianie katastrofy powierzono Antoniemu Macierewiczowi, człowiekowi, o którym sam Lech Kaczyński mówił, że to konfabulant i partacz? Który w latach 90. nieodpowiedzialnie grał teczkami i lustracją, czego skutki trwały jeszcze wiele lat? I który kilkanaście lat później zdradził tajemnice polskiego wywiad i zniszczył jego służby – o czym przejmująco opowiada m.in. książka o kulisach Nangar Khel? I który dziś rozmontowuje polską armię, bo takim jest po prostu człowiekiem – destrukcji, dezorganizacji, spustoszenia?
    Jeśli powodem jest tu cynizm i polityczne wyrachowanie, chęć żerowania na tej tragedii i grania tragedią smoleńską – to język polski nie zna słów, które zdolne są opisać taką obrzydliwość.

    http://pawelrabiej.natemat.pl/205873,rocznic[...]

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 100% (3) Oceń ten wpis negatywnie 0% (0)


    Autor: VERSAILLES  
    Data: 2017-05-16 23:07


    Skoro 10.04.2010 roku doszło do zwyczajnego wypadku komunikacyjnego to wszystko co związane z tym wypadkiem stanowiło alibi dla Rosjan. Alibi to znaczy dowody na niewinność. A zatem na miejscu zdarzenia musiały znajdować się ślady mówiące o tym, że Rosjanie są niewinni. Tymczasem teren katastrofy został najpierw zaorany i następnie zabetonowany, a okoliczne drzewa noszące ślady skrzydeł Tu-154M 101 powycinane. Jak to możliwe, że niewinny niszczy dowody na swą niewinność. Koronnym dowodem jest zawsze wrak samolotu, tymczasem Rosjanie go niszczyli wycinające te fragmenty blachy, które były powyginane na zewnątrz i miały poszarpane krawędzie. powybijali wszystkie 56 szyb samolotu. Okna duńskiej firmy Velux - gdyby w samolocie doszło do eksplozji nosiłyby ślady ognia i gazów. Bardzo ważnym dowodem w sprawie są rejestratory lotu. Zapisy czterech z nich śledczy rosyjscy sfałszowali, a piąty K3-63, którego nie da się sfałszować zaginął. W tego typu katastrofie standardem jest przeprowadzanie sekcji zwłok wszystkich ofiar. Rosjanie zamiast sekcji profanowali zwłoki zaszywając w ich wnętrzu śmieci i zużyte rękawice chirurgiczne. Pani Annie Walentynowicz odcięli twarz. Równocześnie - all over the world - uruchomili tysiące agentów wpływu, których zadaniem była ściema. Paweł Artymowicz Jan "Flanelka" Osiecki, Tomasz Hypki. Monika Olejnik, Jacek Żakowski, Katarzyna Kolenda Zaleska itp. Rosjanie kłamali i przeinaczali przebieg wypadków od samego początku. Alarm po rozbiciu samolotu ogłosili o 8:56, a Tu-154M 101 rozbił się o 8:41. Pierwsi na miejsce tragedii dotarli żołnierze Specnazu. Patrz film Koli 1:24 https://www.youtube.com/watch?v=AporKhFp7aw<[...]
    http://pomniksmolensk.pl/news.php?readmore=3[...]
    http://pomniksmolensk.pl/news.php?readmore=3[...]

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 20% (1) Oceń ten wpis negatywnie 80% (4)


    Autor: DuDaczop  
    Data: 2017-05-14 20:38

    Kaczyński już nie mówi , że są bliska odkrycia prawdy i ukarania " winnych ".
    Po ostatnich " sensacjach " na temat wybuchu i ucieczce Berczyńskiego do USA , Kaczyńskiemu został wytrącony argument " zamachu " .

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 83.33% (5) Oceń ten wpis negatywnie 16.67% (1)


    Autor: FiM  
    Data: 2017-05-09 20:48

    Pytałam i pytam nadal w jakiej krośnieńskiej parafii był ten ksiądz po 2003. Nie chcę być niegrzeczna, ale jaki z Ciebie czytant....???

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 25% (1) Oceń ten wpis negatywnie 75% (3)


    Autor: reaktywator  
    Data: 2017-05-07 13:57

    Autor: gauss
    Data: 2017-05-05 23:04

    Jedno jest pewne..
    Do tego współpraca SKW z FSB. Za to Tusk powinien siedzieć - ociera sie to o zdradę państwa


    - Bo co, bo Lech Kaczyński leży na Wawelu i nie może siedzieć, a to właśnie on z Tuskiem ratyfikował 8 lutego 2008 r. w Moskwie umowę między rządami Rzeczypospolitej Polskiej i Federacji Rosyjskiej?

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 66.67% (4) Oceń ten wpis negatywnie 33.33% (2)


    Autor: stop  
    Data: 2017-05-06 18:42

    FiM, jaka tam z ciebie "dziennikarka", skoro wiadomości o pobycie owego molestanta w parafii świętego Kazimierza/Police można znaleźć w kilka minut przeszukując internet? Podobno to starzy nie potrafią korzystać z netu?

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 50% (3) Oceń ten wpis negatywnie 50% (3)


    [1] 2 3 4 ... 294 »


    DrukujDrukuj
    Wyszukiwarka

    REKLAMA



    Partnerzy
    portalu:
    Stimo Sklep Sfera PC Radio Taxi 9626 PWSZ w KrośnieMedia Design
    Informacje  | WiadomościArchiwumPrognoza pogody
    Kultura  | Wydarzenia kulturalno-rozrywkoweArchiwum • Terminarze kin: Sokół, artKino
    Krosno  | O mieścieSamorząd
    Internet  | Katalog lokalnych stron
    Komunikacja internetowa  | Tablica ogłoszeńOpinieCzatKartki elektroniczne
    Informator:  | FinansePizza na telefonDania na telefon • Rozkłady: MKS, PKS, PKP, busyPolicjaKsiążka telefoniczna
    Kupuj:  | Bilety
    Archiwum wydarzeń 
    specjalnych
     
    | Biennale Lnu 2002 • Wybory samorządowe 2002, 2006, 2010, 2014Flash mob • Galicja Blues Festival: 2004, 2005, 2006, 2007Biennale Fotografii o Krośnie 2000-2005Zabytki poprzemysłowe PodkarpaciaFinał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy 2005Wyprawy rowerowe 2005Zlot 4x4 2004-2006Plebiscyt na najpopularniejszego sportowca Krosna - 2005-2008Górskie Zawody Balonowe 2000-2009Kartki z wakacji 2003-2006

    Krośnieński Portal Internetowy Krosno24.pl. Istnieje od 2002 r. Wydawcą portalu jest firma SpeedArt.
    Uproszczona wersja portalu na telefon komórkowy: www.krosno24.mobi
    Kontakt z redakcją: e-mail - redakcja@krosno24.pl, tel. 13 493 44 44

    Nowości / Zespół / Prywatność / Prawa autorskie / Oglądalność portalu / Patronat medialny / Reklama / Kontakt / Więcej