Ustaw Krosno24.pl jako strona startowa Zaloguj się
Kanał YouTube Ogłoszenia Wasze galerie Wizytówki firm
Filmy
(261)
Anonse
(3063)
Foto
(17400)
Firmy
(128)
Krosno24.pl - Krośnieński Portal Internetowy
Kartki  elektroniczne Katalog Czat Opinie
Kartki
(112)
Strony
(809)
Czateria
(49)
Opinie
(468101)

Mapa portalu: Centrum > Opinie > Głosy w dyskusji

Opinie

  • Przeglądaj opinie
  • Zaproponuj nowy temat
  • Wyszukiwarka opinii
  • Ranking popularności użytkowników
  • Ranking aktywności użytkowników


  • Regulamin
  • Najczęściej zadawane pytania

  • Nowe tematy

  • Trzy powody, dla których warto wspierać WOŚP
  • Osobowka wjechała wprost pod tira. Zobacz film
  • Stomatolog na NFZ w Krośnie (edycja 2017)
  • Krośnieńska Spółdzielnia Mieszkaniowa - odwołanie prezesa Longawy
  • Sklep z cygarami

  • Użytkownicy

    Uwaga: Opinie przeglądać może każdy, ale własne poglądy wyrażać mogą jedynie zarejestrowani użytkownicy

    Wpisz swój login:

    Podaj hasło:


  • Nie jesteś zarejestrowany? Zrób to
  • Zapomiałeś hasła?



  • Statystyki

  • Wszystkich tematów: 10906
  • Wszystkich wpisów: 468101
  • Zarejestrowanych użytkowników: 87837
  • Opinie

    Dyskusja na temat: "Kościół w Polsce"

    Powiadamiaj mnie o nowych wpisach

    Pokazuj posty:

    Autor: josef_giergul  
    Data: 2017-01-15 19:46

    http://demotywatory.pl/4702515/Stonoga-demas[...]

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 78.57% (11) Oceń ten wpis negatywnie 21.43% (3)


    Autor: lyterat  
    Data: 2017-01-15 18:18

    ...kolejny niedorozwój z sutannie:):):):) i taką kreaturę stworzył "pambuk"?:):):):) co wy na to parafiany?:):):)

    Ksiądz powiedział z ambony, że WOŚP "doi ludzi na aborcję i eutanazję". Wie to, bo był na Woodstocku

    s. Piotr Maciejski z parafii Podwyższenia Krzyża Świętego w Strzelcach Opolskich nazwał działania WOŚP zbieraniem na aborcję i eutanazję. Powiedział to jasno i wyraźnie podczas niedzielnej mszy. Wystarczyło mu, że wokół kościoła krążyli wolontariusze Orkiestry.

    – Na mszę nie przyszli, a doją ludzi na aborcję i na eutanazję – tak z ambony ocenił wolontariuszy duchowny. A wierni przecierali oczy i uszy ze zdumienia. Niektórzy wyszli, inni przepraszali za to butne sformułowanie.

    Ksiądz nie przeprosił, w rozmowie z dziennikarzem "Nowej Trybuny Opolskiej" poszedł nawet o krok dalej. Jego odpowiedź na pytanie, czy stosownie jest krytykować w trakcie mszy akcje pomocowe, brzmiała: "A czy uważa Pan za stosowne zbieranie pieniędzy dla ludzi, którzy później bawią się na Woodstocku, umierają tam, popierają aborcję i eutanazję?". Maciejski miał być tego wszystkiego świadkiem.

    http://natemat.pl/199233,ksiadz-powiedzial-z[...]

    ...że też matka tej wszy nie skorzystała z aborcji...

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 57.89% (11) Oceń ten wpis negatywnie 42.11% (8)


    Autor: josef_giergul  
    Data: 2017-01-15 00:35

    https://paczaizm.pl/pis-kultura-chrzescijans[...]

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 60.87% (14) Oceń ten wpis negatywnie 39.13% (9)


    Autor: Wasilij_Zajcew  
    Data: 2017-01-15 00:14

    Kruk krukowi oka nie wykole - kieckowi będą bronić się do upadłego, a zwłaszcza wtedy gdy rządzą PiS-em.

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 63.64% (14) Oceń ten wpis negatywnie 36.36% (8)


    Autor: josef_giergul  
    Data: 2017-01-14 22:19

    http://demotywatory.pl/4731972/WATYKAN

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 65.22% (15) Oceń ten wpis negatywnie 34.78% (8)


    Autor: lyterat  
    Data: 2017-01-14 21:54

    Przewodniczący episkopatu interweniuje w sprawie księdza pedofila. „Wstrząs dla wiary”

    Ksiądz Roman B. przez kilka miesięcy gwałcił i poniżał 13-letnią dziewczynkę. Został skazany, ale po wyjściu z więzienia wrócił do zakonu i nadal odprawia msze. Po tym jak „Duży Format” opisał jego sprawę przewodniczący episkopatu abp Stanisław Gądecki wezwał przełożonych księdza, by wyciągnęli wobec niego konsekwencje.

    http://www.newsweek.pl/polska/ksiadz-roman-m[...]

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 66.67% (16) Oceń ten wpis negatywnie 33.33% (8)


    Autor: lyterat  
    Data: 2017-01-11 11:29

    ...kościół versakisowatych:)

    Ksiądz gwałcił 13-latkę, wciąż odprawia msze. Episkopat zabiera głos w tej głośnej sprawie

    Ks. Roman został skazany za gwałt na 13-latce. Po odsiedzeniu wyroku znów odprawia msze. Sprawę opisał "Duży Format", teraz odniósł się do niej abp Stanisław Gądecki. Prosi o "przeprowadzenie kanonicznego postępowania karno-administracyjnego". Odpowiedział mu przełożony księdza.

    Po głośnym reportażu "Dużego Formatu" do sprawy księdza pedofila odniósł się przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Stanisław Gądecki.

    "Zwracam się do Księdza Generała z prośbą o jak najszybsze przeprowadzenie kanonicznego postępowania karno-administracyjnego w tej sprawie" - napisał hierarcha w liście do przełożonego Towarzystwa Chrystusowego dla Polonii Zagranicznej, do którego należy duchowny.

    "Apel ten wynika z przekonania, iż wśród ważnych zadań, za które odpowiada przełożony kościelny, znajduje się danie właściwej odpowiedzi na przypadki nadużyć seksualnych popełnionych przez duchownych" - napisał przewodniczący episkopatu.

    "Tego rodzaju czyny to coś więcej niż czyny niegodziwe"

    "Tego rodzaju czyny - jak mówił papież Franciszek - to coś więcej niż czyny niegodziwe; grzechy nadużyć seksualnych w stosunku do nieletnich ze strony duchowieństwa są wstrząsem dla wiary w Boga i pokładanej w Nim nadziei" - dodał w liście abp Gądecki.

    "Kanoniczny proces karno-administracyjny - zgodnie z poleceniem Stolicy Apostolskiej - został wszczęty i jest w toku" - poinformował we wtorek wieczorem ks. Ryszard Głowacki, przełożony zgromadzenia. Dodał, że trybunał został powołany i trwają czynności procesowe.

    Bulwersującą sprawę księdza pedofila przypomniała i szczegółowo opisała w reportażu Justyna Kopińska z "Dużego Formatu". Przedstawiła tam m.in. wstrząsające relacje poszkodowanej nastolatki i fakt, że ksiądz po wyjściu na wolność nadal odprawia msze święte w Puszczykowie pod Poznaniem.

    http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114[...]

    To, że ksiądz - pedofil odprawia msze jakoś mnie nie dziwi, wszak taka jest "moralność" katabasów. Również mnie nie dziwi, że ktoś na te msze chodzi, bo taka jest "moralność" pospólstwa.

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 55% (22) Oceń ten wpis negatywnie 45% (18)


    Autor: lyterat  
    Data: 2017-01-09 21:19

    "Nic wspólnego z Ewangelią". O. Grzegorz Kramer ostro o pielgrzymce szalikowców na Jasną Górę

    "W jednej z relacji fotograficznych zobaczyłem to zdjęcie, które jest bardzo wymowne. Obok człowieka z napisem złorzeczącym wrogom (już nawet nie pytam kogo dziś uważamy za wroga ojczyzny) stoją duszpasterze. Nie reagują" – tak jezuita o. Grzegorz Kramer skomentował na swoim blogu IX Patriotyczną Pielgrzymkę Kibiców, która wczoraj sprawiła, że Jasna Góra wyglądała niczym kibolskie trybuny.

    "Pielgrzymka miłośników sportu to fajna i boża sprawa, bo ludzie potrzebują gromadzić się w grupach branżowych. Jednak dzieje się coś złego, kiedy staje się to legitymizacją zachowań sprzecznych z Ewangelią" – pisze o IX Patriotycznej Pielgrzymce kibiców na Jasną Górę o. Grzegorz Kramer.

    http://natemat.pl/198645,patriotyczna-pielgr[...]

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 55% (22) Oceń ten wpis negatywnie 45% (18)


    Autor: VERSAILLES  
    Data: 2017-01-09 21:11

    wPolityce.pl-strefa wolnego słowa

    Przez Polskę idą radosne i kolorowe Orszaki Trzech Króli. "Obejmuję Was moim błogosławieństwem" - mówił papież. ZDJĘCIA

    Zwracając się do kilkudziesięciu tysięcy ludzi zebranych w południe na placu Świętego Piotra, papież pozdrowił grupy przybyłe m.in. z Malty, USA i Polski.
    Następnie dodał:
    https://pbs.twimg.com/media/C1fAotmW8AAm1_3.[...]

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 38.46% (15) Oceń ten wpis negatywnie 61.54% (24)


    Autor: Franek64  
    Data: 2017-01-08 21:09

    Normalny człowiek nie pali rac, paradując z szalikiem na twarzy. Tak zachowują się bojówkarze. Zawsze. I wszędzie. Każdy, kto pochwala ich działanie staje się automatycznie odpowiedzialny za skutki tych działań. Kościół i PiS powinny wziąć na siebie tę odpowiedzialność, ale gdy mleko już się rozleje solidarnie będą rżnąć głupów.

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 56.82% (25) Oceń ten wpis negatywnie 43.18% (19)


    Autor: lyterat  
    Data: 2017-01-08 19:08

    ...to jest tylko potwierdzeniem że kk to partia taka sama jak pis:):):) kk wspierał Hitlera więc dlaczego teraz miałoby być inaczej?:):):) za pieniądze wszystko:):):)

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 54.76% (23) Oceń ten wpis negatywnie 45.24% (19)


    Autor: MP5  
    Data: 2017-01-08 14:12

    Kibole w kosciolach ale żenada....te gmachy już dawno przestały pełnić swoje funkcje...
    Polit-biznesmeni w czarnych sukienkach sprzedali swoją duszę za pisowskie srebrniki. Kato-faszyzm to nowa rola przewodnia partii pod nazwą kościół katolicki

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 53.66% (22) Oceń ten wpis negatywnie 46.34% (19)


    Autor: carynska  
    Data: 2017-01-08 11:50

    Przy okazji okradli kilka stacji paliw. Sorry, nie okradli, tylko dostali inaczej, czyli za bóg zapłać:))))

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 55.56% (25) Oceń ten wpis negatywnie 44.44% (20)


    Autor: lyterat  
    Data: 2017-01-07 23:37

    Na Jasnej Górze jak na kibolskich trybunach... Tak wyglądała IX Pielgrzymka Patriotyczna

    Z szalikami klubowymi i transparentami, a przez chwilę nawet z racami. Nie była to demonstracja polityczna tylko... pielgrzymka do jasnogórskiego sanktuarium, którą zorganizowali szalikowcy kilku największych polskich klubów piłkarskich.

    Pielgrzymują oni na Jasną Górę od 2005 roku. W IX Pielgrzymce Patriotycznej wzięli udział kibice Widzewa Łódź obok kibiców Legii Warszawa, fani Ruchu Chorzów obok fanów Górnika Zabrze, Lechii Gdańsk obok Arki Gdynia, Rakowa Częstochowa obok Zagłębia Sosnowiec.

    http://natemat.pl/198621,kibice-udali-sie-na[...]

    Ojczulkowie w szaliczkach...a gdzie mają bejsbole? Tak się zeszmacić...w imię czego...tych pisowskich srebrników...

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 59.09% (26) Oceń ten wpis negatywnie 40.91% (18)


    Autor: lyterat  
    Data: 2017-01-07 22:59

    Gdy pęcznieje mania wielkości, znika szacunek...

    http://www.tokfm.pl/blogi/andrzej-markows/20[...]

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 55.81% (24) Oceń ten wpis negatywnie 44.19% (19)


    Autor: lyterat  
    Data: 2017-01-07 21:46

    Za długi proboszcza Andrzeja zapłaci gmina Szadek. Jej oburzeni mieszkańcy nie chcą i pytają: – Jak to!

    Zaciągał kredyty, które miały być na remonty kościoła. Część przeznaczył na zakup luksusowych aut. Gdzie są teraz? – Też chcielibyśmy wiedzieć – mówią pracownicy Urzędu Miasta i Gminy w Szadku. Są ciekawi bo gmina musi spłacić teraz zobowiązania księdza. Jej włodarze przyjęli to ze spokojem, ale po ostatnich wydarzeniach już nie wytrzymali.

    – Proszę poczekać, dziś wydamy specjalne oświadczenie. Mamy dość już tej sprawy – w głosie Wandy Nowak, sekretarz szadkowskiego urzędu słychać zdenerwowanie. Do urzędu dotarły wieści, że z ambony padły zapewnienia o spłacaniu długów księdza. W urzędzie już nie wytrzymano.

    Dlaczego mamy płacić?
    Proboszcz Andrzej C. zmarł przed kilkoma laty, ale mieszkańcy Szadka wciąż o nim mówią. Niestety, niezbyt ciepło, bo będą spłacali długi po kapłanie.

    http://natemat.pl/198417,za-dlugi-proboszcza[...]

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 59.57% (28) Oceń ten wpis negatywnie 40.43% (19)


    Autor: lyterat  
    Data: 2017-01-07 19:55

    Kościół nie pomoże w kryzysie

    Adam Szostkiewicz
    Radosne święto Trzech Króli nie wszystkich raduje. Nie raduje tych, którzy przejmują się obecnym kryzysem politycznym. Kościół instytucjonalny – biskupi, księża, działacze – jest częścią tego problemu. Duchowni pójdą w orszakach, potem wszystko wróci do normy, czyli do wspierania z ambon jednej strony obecnego sporu.

    Spór jest poważny. Tak poważny, tak dzielący społeczeństwo, że nasuwa się porównanie z okresem stanu wojennego. Wtedy Kościół wsparł moralnie i materialnie rodziny internowanych, wzywał do dialogu, unikał politycznego zaangażowania po stronie Solidarności, choć w znacznej części z nią sympatyzował.
    Jednak konflikt nie słabł, słabła władza i zepchnięta do podziemia Solidarność. W tej sytuacji rósł w siłę Kościół. Obie strony zaczęły w nim widzieć arbitra. Tak od stanu wojennego Polska doszła do rozmów i porozumień Okrągłego Stołu, otwierających drogę do pokojowej zmiany systemu z autorytarnego na demokratyczny. Kościół pomagał do nich doprowadzić i był symbolicznie obecny podczas ich inauguracji. Godzili się na to i ludzie Solidarności, i ludzie ówczesnej władzy.
    W państwie niedemokratycznym, jakim była Polska Ludowa, w sporze między Solidarnością a władzą nie było innego arbitra niż Kościół, bo prócz niego nie było niezależnych instytucji, które mogłyby być mediatorem.
    Dziś Kościół tej roli by nie mógł odegrać, w oczach wielu, także katolików, sprzymierzył się z jedną stroną dzisiejszego sporu. Misja dobrych usług, jaka prowadziłaby do jakiegoś okrągłego stołu między opozycją a władzą, byłaby niemożliwa. Kogokolwiek Kościół by do niej zgłosił, naraziłby się na krytykę tej czy innej frakcji kościelnej czy partyjnej.
    Tymczasem dziś znów mamy sytuację ostrego sporu, który zszedł pod strzechy i dzieli polskie rodziny, jak spór z lat pierwszej Solidarności. Co gorsza, znów nie mamy instytucji zdolnych do skutecznego arbitrażu. Przez rok swych rządów obóz obecnej władzy zniszczył takie instytucje i uderzył w osoby mogące podjąć się roli arbitrów, np. w autorytety prawnicze.
    Obecny kryzys dotyczy bowiem nas wszystkich, wierzących i niewierzących. Wszystkich dotkną jego skutki. Jeśli obie strony sporu nie są w stanie go na dobre rozwiązać, a Kościół nie jest w stanie w tym pomóc, to kto?

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 59.57% (28) Oceń ten wpis negatywnie 40.43% (19)


    Autor: VERSAILLES  
    Data: 2017-01-07 19:54

    Nowe obyczaje "KATOLIKÓW z PO i Nowośmiesznej
    Wigilia POpapranych

    http://media.wplm.pl/pictures/825/upscale_Tr[...]

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 36.96% (17) Oceń ten wpis negatywnie 63.04% (29)


    Autor: josef_giergul  
    Data: 2017-01-05 23:11

    https://paczaizm.pl/trzech-kroli-terrorysta-[...]

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 57.45% (27) Oceń ten wpis negatywnie 42.55% (20)


    Autor: lyterat  
    Data: 2017-01-05 22:38

    ...K+M+B?

    ...katopisiacka hołota pokroju vyrsalysynki myśli ze to:
    kaczyński
    macierewicz
    błaszczak

    Zmarło im dziecko, ale ksiądz miał myśleć tylko o pieniądzach. Burza w niewielkiej parafii. "Zażądał 600 zł"

    Młode małżeństwo w Wigilię straciło 5-tygodniowego syna. Pochodzą z Oporówka, dziecko chcieli pochować w parafii Oporów, do której należą. Proboszcz zażądał 600 zł, na które nie było ich stać. Ojciec wrzucił na Facebooka zdjęcie papieża z jego cytatem o księżach oczekujących zapłaty. I rozpętała się afera.

    – To, co nas spotkało, z pokorą przyjmujemy. (...) Ale mam żal do księdza. Pojechałem do duszpasterza, a od początku najważniejszy był temat kasy. – mówi "Wyborczej" Robert Adamczak, którego syn Olivier zmarł z nieznanych przyczyn. – Ktoś w tak bolesnym momencie chce ode mnie pieniędzy! To, co się później stało, jaka burza się rozpętała, to już nie moja sprawa – podkreśla.

    Chłopiec, decyzją rodziców, spoczął ostatecznie w niedalekim Poniecu. Spór o ten pochówek trwa jednak do dziś i dzieli mieszkańców parafii. Po tym, jak Adamczak udostępnił fotografię papieża z przypisanym zdaniem o kościelnych opłatach, zareagowali złością. Proboszcz ks. Paweł Kamza i jego współpracownicy zostali zmieszani z błotem.

    http://natemat.pl/198531,zmarlo-im-dziecko-a[...]

    Napisz swoją odpowiedź
    Zgłoś do skasowania
    Oceń wpis: Oceń ten wpis pozytywnie 60.42% (29) Oceń ten wpis negatywnie 39.58% (19)


    [1] 2 3 4 ... 357 »


    DrukujDrukuj
    Wyszukiwarka

    REKLAMA



    Partnerzy
    portalu:
    Stimo Sklep Sfera PC Radio Taxi 9626 PWSZ w KrośnieMedia Design
    Informacje  | WiadomościArchiwumPrognoza pogody
    Kultura  | Wydarzenia kulturalno-rozrywkoweArchiwum • Terminarze kin: Sokół, artKino
    Krosno  | O mieścieSamorząd
    Internet  | Katalog lokalnych stron
    Komunikacja internetowa  | Tablica ogłoszeńOpinieCzatKartki elektroniczne
    Informator:  | FinansePizza na telefonDania na telefon • Rozkłady: MKS, PKS, PKP, busyPolicjaKsiążka telefoniczna
    Kupuj:  | Bilety
    Archiwum wydarzeń 
    specjalnych
     
    | Biennale Lnu 2002 • Wybory samorządowe 2002, 2006, 2010, 2014Flash mob • Galicja Blues Festival: 2004, 2005, 2006, 2007Biennale Fotografii o Krośnie 2000-2005Zabytki poprzemysłowe PodkarpaciaFinał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy 2005Wyprawy rowerowe 2005Zlot 4x4 2004-2006Plebiscyt na najpopularniejszego sportowca Krosna - 2005-2008Górskie Zawody Balonowe 2000-2009Kartki z wakacji 2003-2006

    Krośnieński Portal Internetowy Krosno24.pl. Istnieje od 2002 r. Wydawcą portalu jest firma SpeedArt.
    Uproszczona wersja portalu na telefon komórkowy: www.krosno24.mobi
    Kontakt z redakcją: e-mail - redakcja@krosno24.pl, tel. 13 493 44 44

    Nowości / Zespół / Prywatność / Prawa autorskie / Oglądalność portalu / Patronat medialny / Reklama / Kontakt / Więcej